Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Naturalcycles, app eller p-piller?

25/04 09:39
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Läkemedelsverket rekommenderar främst långtidsverkande preventivmedel, till exempel koppar- eller hormonspiral. Då behöver kvinnorna inte komma ihåg att ta ett piller eller mäta temperaturen varje dag. Men en del kvinnor vill inte ha hormonella preventivmedel eller kopparspiral utan väljer istället mobilappar som räknar ut när risken att bli gravid är som minst. En populär sådan fertilitetsapp är svenska Naturalcycles, som dock har tvingats att sluta marknadsföra appen som ett preventivmedel, eftersom det inte är ett medel utan en metod. Dessutom saknades vetenskapliga belägg för att de dagar som visades som gröna i appen var 99,9 procent säkra, dvs. man kunde ha oskyddat sex utan risk att bli gravid.

Metoden har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. I studien ingick data från över 4,000 svenska kvinnor som använt appen. Totalt inträffade 143 oplanerade graviditeter under mätperioden, varav 10 berodde på att appen felaktigt markerat en dag som säker när det egentligen var en dag då kvinnan var fertil.
.
– Nu har vi data för Naturalcycles och det är ett bra resultat. Studien visar att de som är motiverade att använda appen också klarar av att använda den. Kvinnor måste få välja preventivmetod själva. Det viktiga är att de förstår vad metoden innebär. Det räcker inte med att ladda ned appen till telefonen och tro att man har ett skydd. Kvinnan måste mäta temperaturen varje dag på rätt sätt och följa instruktionerna. Den här metoden passar verkligen inte alla, den kräver att kvinnan är motiverad, säger Gemzell-Danielsson, en av forskarna bakom studien.

Pearl index visar hur många oplanerade graviditeter en preventivmetod ger per 100 kvinnor/år. Man eftersträvar ett tal närmre noll. Vid perfekt användning av Naturalcycles är Pearl index 0,5, medan p-piller resulterar i 0,3 graviditeter, och så kallad naturlig familjeplanering, där kvinnan räknar ut vilka dagar det är lägst risk för graviditet, ger ett index på 3–5. Men perfekt användning är långt ifrån något som alla klarar. Vid typisk användning skulle 7 procent av kvinnorna bli gravida under första året, med p-piller skulle 9 procent av kvinnorna bli gravida och med naturlig familjeplanering 24 procent. Utan metod skulle 85 procent av kvinnorna bli gravida.

[www.dn.se]

[www.naturalcycles.com]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Naturalcycles, app eller p-piller?

Public Service 951 25/04 09:39Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 14
Web Analytics