Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Liberala kvinnors asylpolitiska ”genustänk”

08/02 17:26
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Av de 163,000 personer som sökte asyl i Sverige i fjor var 70 procent män, och bland de 35,400 ensamkommande "barnen" var över 90 procent pojkar. På grund av den sneda könsfördelningen bland de flyktingar som kommer till Sverige växer mansöverskottet snabbt. I åldersgruppen 16–17 år går det över 120 pojkar på 100 flickor i Sverige idag. För första gången någonsin finns det fler män än kvinnor i Sverige.

För att kompensera den skeva könsbalansen i invandringen har nu Liberala kvinnoförbundet tagit fram ett migrationspolitiskt ”genusförslag”, som de hoppas ska bli Liberalernas – och i förlängningen hela Sveriges nya linje.

För det första ska alla asylsökande i Sverige skriva på ett samhällskontrakt där de lovar att respektera ”den svenska värdegrunden” med demokrati och jämställdhet. För det andra vill Liberala kvinnoförbundet kompensera för mansöverskottet bland de asylsökande genom att ge kvinnor förtur när Sverige väljer ut kvotflyktingar i flyktingläger runt om i världen.

– Vi vill lyfta jämställdheten i flyktingpolitiken. Många flyktingar, inte minst ensamkommande pojkar från Afghanistan, har ju vuxit upp i djupt patriarkala samhällen. Då är det viktigt att vi i Sverige är tydliga med att här är flickor och pojkar lika mycket värde och alla har samma fria vilja. Tanken med samhällskontrakten är att de nyanlända får en rejäl genomgång om demokratiska och jämställda värden och sen skriver under på att de ställer upp på dem. Jag har själv jobbat med de här pojkarna. Jag vet att de är nyfikna och mottagliga för hur vi tänker. Vi vet att flickor och kvinnor far mest illa i lägren och under flykten. De riskerar våld och våldtäkter. Då är det viktigt att hjälpa fler av dem. Att Sverige har fått ett mansöverskott – och att det till stor del hänger samman med invandringen – är en känslig fråga som borde diskuteras mycket mer. Vi måste våga prata om de kulturella skillnaderna. Det är ju självklart att det spelar roll att det kommer så många pojkar. Och vi måste tydligt värna de stora framsteg vi gjort vad gäller jämställdhet i Sverige, säger Ulrica Westerlund, som är integrationspolitiska talesperson i Liberala kvinnoförbundet, och som tidigare själv har drivit ett hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Umeå.

Sydsvenskan har i en hel vecka sökt Åsa Regnér (S) för en intervju. Hon är jämställdhetsminister i den rödgröna "feministiska" regeringen och borde rimligen ha tankar kring hur den nya könsbalansen påverkar samhället. Men efter ett antal kontakter via sin pressekreterare låter Åsa Regnér meddela att hon inte har tid.


Bra Liberala Kvinnor! Rätt tänkt! Jag har saknat er röst!

[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Liberala kvinnors asylpolitiska ”genustänk”

Public Service 898 08/02 17:26

  Re: Liberala kvinnors asylpolitiska ”genustänk”

Anonym användare 322 08/02 17:35

  Var finns de Liberala männen?

Public Service 616 08/02 17:56Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 11
Web Analytics