Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Jämställdhet ovanifrån

08/10 18:30
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:DN:s huvudledare för dagen, "Myndigheter skapar ingen jämställdhet" spår att statens utredare Cecilia Schelin Seidegårds föreslagna "jämställdhetsmyndighet" kommer att bli lika flummig som hennes utredning ”Mål och myndighet – en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken”, som överlämnades till regeringen i onsdags.

Schelin Seidegård anser att jämställdheten i Sverige utvecklas för långsamt. Män dominerar i riksdag, näringsliv och akademi, och män tjänar mer än kvinnor. Kvinnor gör mer av hemarbetet och är oftare föräldralediga. Mäns våld mot kvinnor har inte minskat. I skolan får pojkar sämre resultat, vilket leder till större arbetslöshet, sämre liv och ­i förlängningen för tidig död.

Hur ska vi då lösa dessa problem? Jo, genom en helt ny myndighet. Hur ska då denna statliga myndighet komma tillrätta med orättvis fördelning av hemarbete, mäns högre löner, uttaget av föräldraledighet? Genom kvotering och en statlig lönepolitik? Vill vuxna människor inte själva bestämma över sina liv och sin egen vardag? Tror någon på allvar att en myndighet löser ojämställdheten mellan könen? Jag tror inte det. Och det gör nog inte utredaren själv heller, för så här skrev hon på DN Debatt om mäns våld mot kvinnor:

”Över 70 myndigheter har fått olika uppdrag att utveckla jämställda verksamheter. Vi kan konstatera att dessa insatser i flera fall har lett till ökad kunskap och att nya metoder har tagits fram, men att de ännu inte har lett till några bestående effekter på samhällsnivå.”

Mycket snack och lite verkstad alltså. Flum.Man ska inte tvinga kvoterad jämställdhet på det svenska folket. Risken är att den framkallar olust enbart på grund av tvånget. Man ska istället övertyga genom att presentera neutral faktainformation, och kanske genom att visa att det är en win-win-situation, om könen blir jämställda. Men framförallt bör man informera om att jämställdhet är en överlevnadsfråga för hela mänskligheten - för om inte kvinnan får rätt till sin egen kropp och ett fullt jämställt liv, då väntar överbefolkning, mer utsläpp av växthusgaser, värre klimatförändringar, mer ökenutbredning, mer utfiskning och fler och värre konflikter i världen, för att bara nämna något.

Vem fan vill ha en svag kvinna? Bara en svag man, så klart.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Jämställdhet ovanifrån

Public Service 1091 08/10 18:30

  Världen

Anonym användare 687 08/10 19:31Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 9
Web Analytics