Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

La Traviata - Folkoperan goes Femen

20/09 13:02
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Operan La traviata (Den vilseförda) av Giuseppe Verdi, med libretto av Francesco Maria Piave, är baserad på dramat Kameliadamen av Alexandre Dumas d.y. (1848). Operan betraktas som ett mästerverk och är kanske den mest spelade operan i världen. Den handlar om kärleken mellan Alfredo, en välbärgad man ur societeten, och kurtisanen Violetta. Deras kärlek kämpar mot konventioner och fördomar, och att Violetta är döende i tuberkulos. Alfredos trångsynte far, Giorgio, övertalar Violetta att för familjehederns skull lämna Alfredo, men Alfredo tror att hon lämnar honom för en annan, nämligen baron Douphal. Förblindad av svartsjuka förnedrar Alfredo sin älskade Violetta, vilket får fadern att ångra sig och att göra allt för att återförena dem - men försent: den svårt sjuka Violetta dör i Alfredos armar.


Marie Duplessis, död 1847 i tuberkulos vid 23 års ålder. Hon var Alexandre Dumas' älskarinna och förebild för Violetta

Musiken är svår att ändra på i de klassiska operorna. Vad gör då teatrarna för att sälja biljetter och fylla salongerna? Svar: detsamma som reklamindustrin gör för att sälja allt från träskor till bilar - man plåtar produkten med några avklädda kvinnor. På Folkoperan får publiken beskåda statisternas kukar och fittor till Verdis toner. Hur kul är det för en ariaälskare?

Är detta finkulturens totala kapitulation för voyeurismen? Försvinner Verdis verk i ett nakenpartaj av kroppsbyggare och swingers? Eller tänjer man bara lite på gränserna, i ett försök att uppdatera synen på kvinnan och förlegade konventioner?

Men snälla... måste det vara så här evolutionärt? Måste vi acceptera tusentals misslyckanden för att få se ett enda minnesvärt mästerverk skapas? Mitt tips är att publiken genomskådar Folkoperans naiva försök att legitimera sin La Traviata med att det är en sorts grandios Femen- eller Free the Nipple-aktion. Nej, kejsaren är naken. Och denna uppsättning kommer inte att överleva särskilt länge. Tror jag.

Trailer: [www.youtube.com]

20 sep. 2015
Rubrik Medlem Läst av Postat

  La Traviata - Folkoperan goes Femen

Public Service 1850 20/09 13:02Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 13
Web Analytics