Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Facebooks serverhall i Luleå

05/01 11:26
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Facebooks första europeiska datacenter byggs i Luleå och blir det största i sitt slag som någonsin har byggts i Europa. Det kommer att bestå av tre serverhallar om 28,000 kvadratmeter vardera. Byggföretaget NCC har fått i uppdrag att bygga den första serverhallen. Uppdraget genomförs i ett samriskföretag tillsammans med två amerikanska byggbolag. Det totala ordervärdet är 800 miljoner, varav NCC:s andel är cirka 400 miljoner kronor. Färdigbyggt blir datacentret tio gånger större än det som i dag är störst i Sverige.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong, ansvarig för nyetableringar på Facebook.

Den första serverhallen är tänkt att vara i drift i december 2012, och hela anläggningen väntas vara klar 2014. Etableringen tros innebära att omkring 300 årsarbeten skapas under de första tre åren. Luleå Näringsliv och Invest Sweden har arbetat hårt för att få Facebooks etablering till Luleå.

– Det här är den största enskilda investeringen i Luleå sedan stålverket bildades 1940. Det här är början på en helt ny industriera för hela vår region, säger Karl Petersen (S), kommunalråd i Luleå.

Fullt utbyggt kommer det att gå åt 473 miljoner kilowattimmar. Hallarnas elförbrukning blir högre än vid SSAB:s stålverk i Luleå, eller lika stort som i en kommun av Västerås storlek. Kylan har varit en nyckelfaktor i Facebooks val av Luleå för sina tre serverhallar. Luftens naturligt låga temperatur kommer att hjälpa till att kyla bort enorma mängder värme. Utöver detta kommer det att behövas en miljon liter vatten dagligen för att få rätt luftfuktighet i hallarna.

Facebook behöver inte bära hela Luleåsatsningen på egen hand. Regeringen har beviljat regionalt investeringsstöd om högst 103 miljoner kronor. I ett pressmeddelande skriver regeringen att den har bedömt att etableringen är strategiskt viktig och att den kommer att marknadsföra regionen och Sverige för ytterligare investeringar.

– Investeringen i ett datacenter kommer att tillföra orten spetskompetens inom ett framtida tillväxtområde och, inte minst med tanke på närheten till Luleå Tekniska universitet, skapa möjligheter för flera företag och verksamheter att på sikt växa fram i regionen, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Invest Sweden tror att det finns goda möjligheter att locka fler stora datacenter till Sverige. Enligt Luleå Näringsliv kommer Luleå i framtiden att marknadsföras som The Node Pole när fler aktörer i databranschen ska bearbetas. Namnet ska återspegla regionens nordliga position och det faktum att platsen nu blir en knytpunkt för datatrafik i hela Europa. En delegation från Luleå var nyligen i USA och besökte bland annat Facebooks serverhall i Prineville, Oregon. Men man träffade också en rad andra it-jättar för att marknadsföra Luleå som en nod för datatrafik i Europa.

– Inom två år är jag nästan säker på att det sker ytterligare en stor etablering, säger Anders Granberg, vd för företaget North Sweden Datacenter Locations, som bildades i höstas för att locka företag att förlägga sina datacentrum till Luleå, Boden och Piteå.


Rubrik Medlem Läst av Postat

  Facebooks serverhall i Luleå

Public Service 1869 05/01 11:26

  Facebook

Public Service 1030 01/03 13:30Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 16
Web Analytics