Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Google 14 år

27/09 10:18
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Google, världens i särklass mest använda söktjänst, grundades den 27 september 1998 av Larry Page och Sergey Brin. Namnet Google kommer från den matematiska termen ”googol” som betecknar talet 10100. Lite mer skämtsamt blir det om ordet Google inte sätts ihop - "Go ogle", vilket på svenska blir ungefär stick och glo!

När den tidigare marknadsledaren Altavista börjat med reklam och annonsbanderoller på webbplatsen tröttna många på Altavista och gick över till Google Search. Men trots att Googles skapare ursprungligen varit emot reklamfinansiering började Google själva sälja reklamplats på siten år 2000. Idag står reklam för 99% av Googles intäkter. Idag är de största konkurrenterna Yahoo Search och Microsofts Bing.

Google tillhandahåller flera andra tjänster, till exempel Google Bilder, Google Nyheter, Google Grupper, Google Bloggsök, Gmail, Google Earth och Google Analytics.

Google köpte upp videosajten Youtube för cirka 12 miljarder kronor i oktober 2006. Den 15 augusti lade Google ett bud på Motorola Mobility (mobiltelefoner och digital-TV-mottagare) värt cirka 12,5 miljarder dollar (cirka 81 miljarder kronor). Android, ett operativsystem och mjukvaruplattform för mobiltelefoner, utvecklades till en början av Andriod inc., som senare blev uppköpt av Google.Samtidigt är det en risk att googla. Sökmotorjätten Google ser dig – även när du surfar på andra sajter än sökmotorn. Informationen lagras hos Google men det är oklart hur företaget använder uppgifterna.

Många svenska företag och myndigheter, bland annat Länsförsäkringar och Handelsbanken, flera partier, stora dagstidningar, regeringskansliet, trafikverket och Försvarsmakten använder Googles tjänster. Sjukvårdsrådgivningen 1177.se har över 2,5 miljoner besök per månad, men vad besökarna inte vet är att sajten dygnet runt skickar uppgifter till Google om alla besök – IP-nummer, stad, hur du kom till sajten och information om din dator och en komplett lista över hur du tagit dig runt på sajten. Om du loggat in på Googles mejlkonto Gmail kan sökmotorn dessutom koppla ihop besöken på Sjukvårdsrådgivningen med din e-postadress.

En granskning utförd av DN visar att mellan 75 och 92 procent av alla sajter lämnar ut information om dina besök till Google. Sökmotorjätten uppger själv att enda syftet är att ge statistik åt sajterna och att bolaget inte kopplar samman informationen mellan olika sajter. Men datainspektionen överväger ändå att granska informationsgivningen.


Jag googlar ofta och struntar i riskerna. Fördelarna med Google överväger nack­delarna. Tack vare Google finner jag lätt information som jag kan använda för att imponera på vissa internettroll. Ett mycket framgångsrikt sätt att få dem att framstå som underlägsna korkskallar.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Google 14 år

Public Service 1533 27/09 10:18

  Google Scholar

Anonym användare 648 27/09 11:52

  Googling

Public Service 1041 27/09 17:11Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 15
Web Analytics