Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

VW:s avgasskandal skakar Tyskland

22/09 13:21
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:På tisdagen medgav VW-koncernen att hela 11 miljoner bilar världen över har försetts med en mjukvara i datorsystemet som kände av när motorn testades, och då satte in ett filter som gjorde att de skadliga utsläppen minskade, och att VW-bilarna på så sätt kunde uppfylla de stränga amerikanska miljökraven. Fusket upptäcktes dock av miljömyndigheten EPA. Fusket var avancerat och omfattar dieselmodellerna av Jetta, Golf, Beetle och Passat i USA. Hela 482,000 bilar är återkallade.

VW ”arbetar intensivt” för att med tekniska åtgärder eliminera mätavvikelserna, skriver man i ett pressmeddelande. Samtidigt har man avsatt drygt 60 miljarder kronor för att hantera skandalens servicekostnader och ”andra åtgärder för att återvinna kundernas förtroende”. USA-chefen Michael Horn förklarade att VW givetvis ska betala de skadestånd som kan komma ifråga, vilket maximalt handlar om 18 miljarder dollar, mer än 100 miljarder kronor – alltså mer än de 60 miljarder kronor som företaget nu har avsatt. Eftersom utredningen av vad som behöver göras pågår kan summan komma att justeras, säger man.

På måndagskvällen blev det känt att en åklagarmyndighet i USA har inlett en förundersökning av avgasfusket. I USA hotas VW därmed inte bara av skadestånd utan även av rättsliga påföljder förutom en enorm imageskada.

Svenska Volkswagen vill inte svara på några frågor om ifall skandalen berör Volkswagenbilar som säljs i Sverige och inte heller hur många bilar av de berörda modellerna som säljs här. Informationschefen Marcus Thomasfalk hänvisar till pressmeddelandet från huvudkontoret i tyska Wolfsburg. Nu kräver politiker i flera europeiska länder att man går till botten med bluffen. Den tyske trafikministern Alexander Dobrindt har beslutat att VW:s samtliga dieselbilar i Tyskland ska kontrolleras för att utesluta att samma fusk ägt rum på hemmaplan. Andra tyska biltillverkare såsom Daimler och BMW försäkrar att de är oskyldiga. Den franska finansministern Michel Sapin vill att EU-myndigheter undersöker hur omfattande fusket är, och Italiens transportministerium har initierat en egen granskning.

Tajmingen kunde ha varit bättre för VW, med tanke på att den nya Passat-modellen presenterades i måndags i New York. VW-aktien störtdök 19 procent samma dag på den tyska börsen, och igår rasade aktien ytterligare 20 procent. Totalt har VW tappat runt 27 miljarder euro i börsvärde, motsvarande 250 miljarder kronor.

Koncernchefen Martin Winterkorns ställning är nu hotad. Att inte ha känt till fusket är troligen lika belastande som att ha känt till det. På onsdag träffas koncernstyrelsen på ett extrainsatt styrelsemöte. Självklart måste han få sparken.


Och alla som köpt eller leasat VW i Sverige ska självfallet kompenseras rejält!
Rubrik Medlem Läst av Postat

  VW:s avgasskandal skakar Tyskland

Public Service 1217 22/09 13:21

  VW:s VD avgår

Public Service 483 23/09 17:40

  VW medger fusk även i Europa

Public Service 553 24/09 13:18

  VW:s aktiekurs efter skandalen

Public Service 1201 04/10 14:47Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 16
Web Analytics