Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Mò Yán - Big Breasts and Wide Hips

11/11 10:50
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Mò Yán (tala inte) är pseudonymen för den kinesiske författaren Guan Moye. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012 med motiveringen att han "med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid". Mo Yans romaner sägs vara präglade av en slags magisk realism som väver ihop fantasi och verklighet och utspelar sig alla i hans hemprovins Shandong. Hans författarskap har jämförts med författare som Gabriel García Márquez och William Faulkner.

Guan Moye föddes 1955 i en by i provinsen Shandong i östra Kina. Under kulturrevolutionen tvingades han sluta skolan eftersom hans släktingar tillhört den jordägande klassen. Han fick därför börja arbeta på fabrik efter bara fem års skolgång och växte upp utan större tillgång till litteratur. Den rika berättartraditionen bland områdets bönder gjorde i stället tidigt intryck. När han var 21 år lämnade han landsbygden för att söka ett bättre liv. Trots sin klassbakgrund lyckades han ta värvning i Folkets befrielsearmé 1976 och fick därigenom möjlighet att studera på universitet. Inom armén arbetade han på en enhet för kulturverksamhet och senare som lärare. Han lämnade armén 1997.

Flera av hans böcker behandlar samhälleliga teman och riktar kritik mot Kinas kommunistmyndigheter, både i historiskt perspektiv och i fråga om samtiden. Mo Yan är dock fortsatt själv medlem i Kinas kommunistiska parti med motiveringen att det skulle väcka onödiga frågor och uppseende om han gick ur. År 2002 bidrog Mo Yan med en sida till en jubileumsbok, som med handskrifter från sammanlagt 100 författare återgav ett tal om kulturpolitik hållet av Mao Zedong 60 år tidigare. I talet kräver Mao bland annat att litteraturen ska vara partisk till kommunistpartiets favör. Mo Yan har kritiserats för detta av kinesiska dissidentförfattare som menar att talet var starten på förtrycket av de intellektuella och det fria ordet i Kina.

Hans verk har översatts till fler än tolv språk; tre av hans böcker finns på svenska utgivna av Bokförlaget Tranan, i översättning av Anna Gustafsson Chen. Franska är det språk han översatts till mest, med 18 böcker 2012.

Mo Yan debuterade 1981 och fick sitt genombrott 1986 med kortromanen Touming de hong luobo. Det stora genombrottet kom med Det röda fältet (1987) där olika berättelser om banditväsende, japansk ockupation och fattigdom på den kinesiska landsbygden under 1920- och 1930-talet vävs ihop. Vitlöksballaderna (1988) och den satiriska Jiuguo (1992) är starkt kritiska skildringar det samtida kinesiska samhället. Fengrun Feitun (1996) är en historisk krönika om 1900-talet i Kina skildrat genom en enskild familj. I Ximen Nao och hans sju liv (2006) berättar han med svart humor om vardagsliv och omvälvningar i Kina efter revolutionen 1949. Hans senaste roman Wa (2009) behandlar konsekvenserna av ettbarnspolitiken. Mo Yan har även publicerat åtskilliga noveller och essäer.

BIG BREASTS AND WIDE HIPS

I ett land där mannen dominerar, handlar denna episka roman först och främst om kvinnor. Som titeln antyder, tjänar den kvinnliga kroppen som bokens viktigaste bild och metafor. Huvudpersonen, Modern, är född 1900. Gift vid 17 in i en Shangguanfamilj får hon nio barn, bara en av dem är en pojke, som tillika är berättaren i boken, ett bortskämt och bekvämt barn som står i bjärt kontrast till hans åtta starka och kraftfulla kvinnliga syskon. Modern, en överlevande, är otroligt stark kvinna, som riskerar sitt liv för att rädda livet på flera av sina barn och barnbarn. Boken är full av liv - pittoreskt, fräckt, chockerande, fantasifullt. Var och ett av de sju kapitlen representerar en egen tidsperiod, från slutet av Qingdynastin upp genom den japanska invasionen på 1930-talet, inbördeskriget, kulturrevolutionen och åren efter Mao. Sammanfattningsvis kan denna fantastiska roman betraktas som Mo Yan:s brännande syn på 1900-talets Kina.
- Mo Yan har en stor och växande rykte som Kinas mest originella och mest kraftfulle och oberoende författare.
- Även Big Breasts and Wide Hips fick Kinas mest prestigefyllda pris i fictiongenren, ledde romanen snart till konflikter med väktarna av den allmänna moralen och förbjöds.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Mò Yán - Big Breasts and Wide Hips

Public Service 1235 11/11 10:50Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 27
Web Analytics