Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Richard III

13/09 04:15
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Richard III stupade i slaget vid Bosworth i augusti 1485 under Rosornas krig mellan den yorkiske kungen Rikard III, den siste i Plantagenetdynastin, och den lancastriske Henrik Tudor, earl av Richmond. Det slutade med förlust och död för Rikard III, och Tudordynastin grundades. Historiskt sett har slaget räknats som slutet på Rosornas krig, även om några slag följde under de följande år som yorkiska pretendenter utan framgång försökte vinna kronan.

Historiker tror att Rikard III begravdes vid Grey Friars klosterkyrka i centrala Leicester i mellersta England. Kyrkan jämnades med marken och Richard III:s kvarlevor har aldrig återfunnits. Men idag meddelade brittiska arkeologer att de sannolikt funnit kungen djupt ned i jorden på samma plats som begravningen enligt sägnen ägde rum, där det idag är en bilparkering. Den sista pusselbiten finns i DNA från den kanadensiske möbelsnickaren Michael Ibsen, 55, som är Richard III:s ättling i 17:e generationen. Deras DNA ska nu jämföras innan forskarna vågar slå fast att skelettet från parkeringen i Leicester verkligen är en av Englands och världshistoriens mest kända kungar.

Skelettet är helt intakt och mycket matchar tidigare kunskap om den försvunne regenten:

* Kvarlevorna är en vuxen man som verkar ha varit stark och frisk.
* Det finns en kraftig huggskada i baksidan av kraniet som tyder på strid.
* En spjutspets satt inkilad mellan två ryggkotor och ryggraden visar tecken på svår skolios som bör ha fått personen att gå böjd med höger axel högre än den vänstra.

Lite har tidigare varit känt kring Richard III:s död och sista tid i livet. Enligt en dikt blev han ”yxad i huvudet” på slagfältet. Enligt en myt ska Rikards krona ha fallit av hans huvud och fastnat på en buske då han dog. Henrik fann den och satte den på sig (eller Stanley fann den och gav den till honom.) En annan myt är att Rikard skrek han "En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!" då han dog. Båda myterna är möjliga men föga troliga. De nämns bara i Shakespeares pjäs, skriven mer än hundra år senare. Att Henrik skulle ha hittat kronan vore omöjligt, eftersom han inte ens deltog i striden utan såg på en bit bort. Stanley kan ha funnit kronan, men de segrande trupperna plundrade slagfältet och hade troligtvis funnit den först och i så fall troligtvis behållit den själva.

Som den siste kungen i ätten Plantagenet, där Rikard Lejonhjärta kanske är den mest kände, var han baktalad av Tudor-släkten, som blev nya härskare av England. I pjäsen ”Richard III” av William Shakespeare framträder kungen som en maktgalen, falsk och ond puckelrygg med en förtvinad arm, vilket har format bilden av honom ända in i våra dagar. Enligt Wikipedia sägs att hans hängande arm, haltande och krokiga rygg är fullständiga påhitt, men om han hade något funktionshinder kan de ha berott på ett utbrott av polio då han var liten. Det sägs att han gick med krycka under de tidiga åren, men ofta vägrade att använda den av rädsla för att verka "svag", och att han hade övergivit den helt i tioårsåldern.

Shakespear, ACT 5, SCENE 4. Another part of the field.
Enter NORFOLK and forces fighting; to him CATESBY

CATESBY
Rescue, my Lord of Norfolk, rescue, rescue!
The king enacts more wonders than a man,
Daring an opposite to every danger:
His horse is slain, and all on foot he fights,
Seeking for Richmond in the throat of death.
Rescue, fair lord, or else the day is lost!

Alarums. Enter KING RICHARD III

KING RICHARD III
A horse! A horse! My kingdom for a horse!

CATESBY
Withdraw, my lord; I'll help you to a horse.

KING RICHARD III
Slave, I have set my life upon a cast,
And I will stand the hazard of the die:
I think there be six Richmonds in the field;
Five have I slain to-day instead of him.
A horse! A horse! My kingdom for a horse!
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Richard III

Public Service 1966 13/09 04:15

  Shakespeare animated tales

Anonym användare 743 13/09 09:53

  Re: Richard III

Public Service 719 02/11 21:24

  Richard III identifierad

Public Service 652 04/02 14:29

  Richard III hade spolmask

Public Service 588 09/09 19:14

  Brrrrr!

Anonym användare 682 09/09 19:52

  Richard III:s meny

Public Service 614 17/08 20:19

  Richard III:s banesår

Public Service 723 17/09 11:47

  Shakespeare och Richard III

Public Service 1036 27/10 15:38Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 10
Web Analytics