Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad

23/04 16:14
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad, som också ger ut Landskronaposten, Nordvästra Skånes tidningar och gratistidningen Hallå. Länge planen var dock en annan, när diskussionerna mellan tidningarna inleddes i början av förra året. Då var det Helsingborgs Dagblad som skulle köpa Sydsvenskan. Sedan 2011 har 110 personer lämnat Sydsvenskan, senast cirka 30 journalister på redaktionen. Även Helsingborgs Dagblad har genomgått stora nedskärningar de senaste åren. Det kommer att bli neddragningar i antalet tjänster både här och i Malmö, det blir det. I dag har Helsingborgs Dagblad 250 anställda och Sydsvenskan 350 med sina två tryckerier 600 anställda, och en gemensam omsättning på drygt en miljard. Den gemensamma fjorårvinsten var låg. Strax före påsk skrevs avsiktsförklaringen på och idag informerades personalen på de båda företagen om samgåendet. Aktieköpet förväntas vara genomfört senast den 1 juli, men köpeskillingen är i nuläget hemlig. Om affären går igenom kommer det nya företaget att bli ett av de största morgontidningsföretagen i Sverige.

– Det finns en stor logik i den här affären. Det är en region, västra Skåne, som nu flätas samman. Ytterligare logik finns i det faktum att Helsingborgs Dagblad behöver ingå i en större koncern för att klara de investeringar i teknik som kommer att behövas i framtiden. Den koncernen blir nu Sydsvenskans ägare Bonnier. Jag är glad för detta är jättebra för Skåne, och jag är stolt att vi har lyckats med detta efter ett års förhandlingar, säger Pontus Bodelsson, VD på HD, som är den som har arbetat fram förslaget men som nu lämnar företaget.

– Vi ser samordningseffekter både när det gäller administration, tryckeri, ledning och redaktionellt. Vad det betyder i antal personer är för tidigt att säga, men det kommer självklart bli färre anställda. Läsarna ska känna igen sin tidning, den lokala förankringen är fortfarande viktig. Det är där vi bygger relationen med läsarna. Vi ska ha verksamhet på båda ställen. Det är viktigt att ingen känner att Malmö tar över. De tre nordskånska tidningarna ska behålla sina namn och Sydsvenskan sitt. Även om tidningarna är lika varandra har vi olika filosofier. Vi tar betalt digitalt medan HD på nätet är gratis. Dessutom har vi två olika gratistidningar. Vår, City, kommer ut fem dagar i veckan. HD:s Hallå är en veckotidning. Vi har mycket att diskutera, ska vi göra på samma sätt eller behålla våra olikheter, säger Lars Dahmén, Sydsvenskans publisher, som blir VD för det nya företaget

– Jag är försiktigt positiv, säger Pia Röding, ordförande för Sydsvenskans journalistklubb.


Självklart läggs ett tryckeri ner. Och självklart handlar det i princip om en nedläggning av HD.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad

Public Service 1923 23/04 16:14Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics