Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Sex och ryggskott

21/10 13:42
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Nästan åtta av tio vuxna drabbas av ryggproblem någon gång i livet. Amerikanska forskare har därför undersökt vilka samlagställningar som belastar ländryggen minst. I en experimentell studie har forskarna studerat rörelserna i ländryggen hos tio män när de hade sex med sin kvinnliga partner i fem olika ställningar, både liggande och stående. Utifrån resultatet rankar de sexställningarna på en skala beroende på hur mycket de belastar ländryggen.

Bakifrån, med kvinnan på alla fyra, är den ställning som anstränger mannens ländrygg minst, men en variant av missionären är också skonsam, medan skedställningen innebär störst påfrestning. Studien är publicerad i tidskriften Spine.

Karin Harms-Ringdahl, professor i fysioterapi vid Karolinska institutet, tycker att det är en angelägen studie, men är kritisk till att den bara studerar män som har sex. Hon pekar på att 70-80 procent av normalbefolkningen får ryggproblem någon gång i sitt liv, och att även unga människor drabbas av problem med ländryggen. Därför är det minst lika viktigt att studera kvinnorna.

– Därför att dels har kvinnor minst lika mycket problem med ländryggen, och dels har de, åtminstone oftare med mig, pratat om att det här är ett problem av olika slag. Man kanske har mannens vikt över sig och då blir det ett stort tryck på ländryggen och då får man kanske hitta andra ställningar som det fungerar bättre i. Studier finns där man kartlagt att personer med ryggbesvär också har problem med sina sexuella relationer, säger Karin Harms-Ringdahl.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Sex och ryggskott

Public Service 1730 21/10 13:42

  Sex och kvaddad penis

Public Service 1334 27/01 09:29Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 19
Web Analytics