Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Talgoxens smarta gener

25/01 20:15
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:I en ny studie i Nature Communications, där forskare från olika universitet i Holland, USA och Storbritannien, har kartlagt talgoxens hela DNA, framgår att talgoxen inte bara är en av våra vanligaste fågelarter, den är också en av de smartaste. Forskarna konstaterar att gener som är kopplade till olika hjärnfunktioner, exempelvis till förmågan för inlärning av nya metoder för att hitta föda, har utsatts för ett hårdare urvalstryck än andra gener under evolutionens lopp.


Inte mesig, fast den är en mes

Att talgoxen är intelligent har vi i och för sig vetat länge. Den har studerats mer intensivt än kanske någon annan fågelart, och visat sig ha en förbluffande mental kapacitet. En tidigare studie, där 803 fågelarter granskades, fann att talgoxen var bland de allra främsta när det gällde innovationsförmåga. I England lärde de sig bryta sönder mjölkflaskornas foliekapsyler för att kunna komma åt grädden som samlats överst i flaskan. Beteendet, som observerades första gången 1921, spreds snabbt under de följande tjugo åren genom härmning från generation till generation. För några år sedan upptäcktes att talgoxar i Ungern lärt sig att döda vintersovande fladdermöss, och nyligen i Finland att de jagar andra småfåglar. Såväl fladdermössen som småfåglarna åts med god aptit. De kan dessutom pilla ut larver ur trädhål med hjälp av tallbarr.

Kärt barn har många namn - bland andra talgmes, talgsmack och talghatt i Sörmland; talgsmok och gulspink i Småland; talgtita i Västergötland; spickeköttsfågel i Blekinge, Gotland, Närke och Dalarna; belmes i Hälsingland; messeta i Bohuslän; täckling i Jämtland; livstyckspojke, talgmes, talgtrast, Talg-Per och Kött-Månge i Dalarna. I svenskspråkiga Finland har den kallats filarefågel, fett-tvint, talghackare, brotatet och korvtjetare.

[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Rösta fram Sveriges nationalfågel

Public Service 1340 01/07 18:26

  Koltrasten – Sveriges nationalfågel

Public Service 276 25/01 19:48

  Talgoxens smarta gener

Public Service 685 25/01 20:15Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 31
Web Analytics