Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Orangutangen Sandra snart fri

22/12 19:12
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Orangutangen Sandra föddes 1986 i ett tysk djurpark och kom till Buenos Aires Zoo i september 1994. Sandra är lite blyg och försöker gömma sig från besökarnas blickar under en filt. Djurrättsaktivister och deras jurister hävdar att även om Sandra inte är en mänsklig varelse, så har hon ändå känslor. Därför bör hon, i laglig bemärkelse, betraktas som en person snarare än ett ting, få slippa filten och de närgångna blickarna och släppas fri.Domstolen gick på aktivisternas linje. Mänskliga rättigheter ska inte bara gälla människor. Även en blyg orangutang har – i egenskap av "icke-mänsklig person" – rätt till vissa friheter, slog den argentinske domstolen fast i en banbrytande dom. Djurparken har nu tio dagar på sig att överklaga. Om domen vinner laga kraft kommer Sandra att förflyttas till ett naturreservat, där hon enligt aktivisterna kan leva ett lyckligare och bättre liv.

– Det här banar inte bara väg för stora apor, utan även för andra kännande varelser som är orättvist och godtyckligt berövade sina friheter i djurparker, cirkusar, vattenparker och vetenskapliga laboratorier, säger djurrättsjuristen Paul Buompadre till La Nación.

– Att orättmätigt hävda att djuret lider av missförhållanden, är stressat eller deprimerat, när du inte har kunskap om artens biologi, det är att begå ett av mänsklighetens vanligaste misstag: att förmänskliga djurens beteenden, säger djurparkens chefsbiolog Adrian Sestelo.

[www.bbc.com]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Orangutangen Sandra snart fri

Public Service 1700 22/12 19:12Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 13
Web Analytics