Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Zebrans ränder

13/10 12:12
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den svenska zoo-ekologen Susanne Åkesson i Lund tror det har sina randiga skäl och rutiga orsaker att zebrans päls har svartvita ränder. Enligt Åkesson föredrar bromsar mörka ytor framför ljusa, och de gillar definitivt inte ränder. Därför minskar ränderna risken för angrepp av bromsar och tse-tse flugor, och eftersom sådana bett kan ge dödliga sjukdomar är det viktigare för zebrorna att ha ett skydd mot insekter än mot lejon, säger hon. Annars kan väl även ett lejonbett vara dödligt?

– En amerikansk forskare, Tim Caro, har vigt sju år av sitt liv till att gå igenom alla de här hypoteserna och den som blir kvar är just den teori som vi föreslog. Och det var spännande att se att det var ett olöst problem sedan 1800-talet, säger Susanne Åkesson.

Teorierna om varför zebran har randig päls har varit många, bland annat att ränderna skulle fungera som kamouflage i högt gräs, hjälpa till med värmereglering, störa synintrycken hos jagande rovdjur eller ha en social funktion. Nu tycks Åkessons teori ha segrat. I alla fall för stunden.


En viktigare fråga är om ränderna är vita eller svarta. Länge ansåg man att zebrans päls är vit med svarta ränder, men genom embryologisk forskning anser man nu att det förhåller sig precis tvärtom - alla zebror har en mörk grundfärg, över vilken det löper vita eller ljusgrå ränder, som förenar sig på buken till ett sammanhängande fält. Även manen och svansen är randiga.

Annars vet ju alla savannens djur vad zebrans ränder ska användas till...

Rubrik Medlem Läst av Postat

  Zebrans ränder

Public Service 1906 13/10 12:12Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 13
Web Analytics