Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

DI kräver lag mot näthat

14/01 13:11
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:En utredning har lämnat förslag till regeringen om ändringar i grundlagen angående yttrande- och tryckfriheten. Datainspektionen (DI) pekar i sitt remissvar på att det i förslaget saknas nya bestämmelser som stärker enskildas integritet och privatliv. DI vill se en generell straffbestämmelse som kriminaliserar grova kränkningar på webbplatser. Den bör enligt myndigheter gälla både sajter som har utgivningsbevis (exempelvis dagstidningarnas sajter) och de som inte har det (många bloggar).

– Vi ser att det är mycket som upplevs som kränkande på nätet som inte står i strid med personuppgiftslagen och där bestämmelserna om förtal inte heller ger något skydd, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist vid Datainspektionen.

Han exemplifierar med de fall där någon hängt ut en före detta sambo genom att publicera bilder på honom eller henne. Datainspektionen är dagligen i kontakt med människor som på ett eller annat sätt blivit kränkta på nätet, men där det är svårt att få upprättelse. En ny lag skulle öka de möjligheterna.

– Förtalsbegreppet är för snävt och dessutom är det svårt att driva en sådan process. För att Justitiekanslern ska engagera sig krävs väldigt tunga skäl. Alternativet är att den enskilde driver processen själv men det är ju förknippat med risken att få stora kostnader. Vi tänker oss en straffbestämmelse i brottsbalken som inte finns i dag. Vi vill också att man utreder möjligheterna att göra det enklare att driva processer om förtal, säger Lindblom.

Datainspektionen anser också att utgivningsbevis, som ger sajter grundlagsskydd, missbrukas för kommersiella ändamål.

– Det är för enkelt att få skydd för sådant som yttrandefriheten egentligen inte är till för. Det kan handla om att man tillhandahåller kartläggningar av människors liv.


Intressant!
Rubrik Medlem Läst av Postat

  DI kräver lag mot näthat

Public Service 1458 14/01 13:11

  Vem ansvarar för näthatet?

Public Service 669 19/03 18:30

  Näthat förr och nu?

Public Service 308 12/08 21:26

  Flashbacks näthatare avslöjas

Public Service 543 10/09 19:53

  Re: DI kräver lag mot näthat

Anonym användare 329 12/08 21:49

  Netiketten

Public Service 414 12/08 22:16Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 20
Web Analytics