Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

En massmördares gärningsmannaprofil

15/12 23:04
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Vem var massmördaren Adam Lanza?

I artikeln ”Han var en ensamvarg” sägs att FBI har pratat med en mängd släktingar, grannar, vänner och andra människor i den 20-årige Adam Lanzas närhet för att försöka få svar på vad som drev honom till att under fredagen den 14 december 2012 begå massakern på lågstadieskolan Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut, USA. Antalet omkomna uppges till 28 personer varav 20 är elever och 6 vuxna på skolan, plus Adams mor och Adam själv. Gärningsmannens mor, Nancy Lanza, sköts i hemmet före massakern. Adam Lanza begick självmord efter massakern.

Adam Lanza växte upp med sina föräldrar och en fyra år äldre bror i ett medelklasshem. Vissa släktingar beskriver modern som sträng och med höga studiekrav på sina barn, medan andra minns familjen som varm och kärleksfull. Mamman ska tidigare ha arbetat som lärarassistent på skolan där massakern inträffade. Föräldrarna skildes 2009. Pappan bor numera i New Jersey och har en hög position inom näringslivet.

Det är ännu oklart vad som utlöste skolmassakern. Utredare misstänker att skjutningarna var ett resultat av en konflikt mellan Adam Lanza och modern. Syftet ska ha varit att döda dem hon älskade mest – eleverna. Men bilden som träder fram av den misstänkte skolskytten går isär. Vissa rapporterar att Adam Lanza hade en öppnare personlighet än brodern, som var den tysta av dem. Andra släktingar pekar ut Adam som inåtvänd och ”uppenbarligen inte frisk”. Han hade få vänner, bodde hemma hos sin mamma, och var en blyg tillbakadragen ensamvarg som undvek ögonkontakt.

Den äldre brodern utpekades först felaktigt som gärningsmannen, men är enligt FBI inte längre misstänkt för att ha haft något att göra med skottdramat. Enligt den äldre brodern ska han och Adam inte ha haft någon kontakt sedan 2010. Han ska ha sagt att lillebrodern lider av en personlighetsstörning, att han är ”autistisk” eller lider av Aspergers syndrom. Varken brodern eller Adam Lanza är tidigare kända av polisen.

Enligt en av FBI:s experter på gärningsmannaprofiler ligger oftast lång planering bakom: "Den här typen av brott begås inte av någon som plötsligt får ett infall en morgon när de vaknar och bestämmer sig för att bli våldsamma. Det ligger noggrann planering bakom för att kunna utföra brottet. Så vad som förefaller vara ett impulsivt vansinnesdåd är motsatsen."


I artikeln ”USA kommer att drabbas igen” i DN förklarar Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, att massmördare bakom skolskjutningar har flera saker gemensamt. Särdragen finns hos personer i alla länder, men det är i princip bara amerikanska män som begår dåden.

– Det som har varit gemensamt för de som begått den här typen av massmord är att personerna i botten har en depressiv aggressivitet som vuxit fram under flera år. Den vreden, frustrationen och vanmakten måste tillslut placeras någonstans och det gör man där det är som sårbarast i samhället och den miljö man har en negativ koppling till.

Christianson påpekar att fredagens massmord i Newtown skiljer sig något från andra skolskjutningar. I andra fall har det handlat om elever som känt utanförskap och använder attentatet för att blåsa upp sig för att därmed försöka motverka utanförskapet genom att försöka framstå som potenta hämnare.

– Här verkar det dock finnas en väldigt stark personlig koppling till att skolan är mammans arbetsplats. Han vill hämnas där det gör som ondast för henne och för samhället. Det är inte alls ovanligt att den här typen gärningsmän, exempelvis i massakern vid Virginia Tech, börjar med personer som står dem närmast. Sedan vidgas det till samhället och där det gör som ondast, barn och ungdomar. Här kan man tänka sig att han ska hämnas och skjuta mammans skolbarn, det han inte upplever sig ha fått ska heller inte andra få, hennes omsorg. Massmördare och seriemördare har det gemensamt att de aldrig har fått redskapen att skapa meningsfulla relationer och kontakter. Det faktumet går inte att förklara bort med andra saker som att de spelat väldigt mycket tv-spel eller alienerat sig på andra sätt. Det handlar om en mycket djup ensamhet. De mentala tillstånden är precis som de flesta somatiska sjukdomarna, en interaktion av medfödda och inte medfödda saker. Neuropsykiatriska funktionshinder räcker inte för att förklara detta, säger Sven Å Christianson.

– Vad vi ser är att kvinnor vänder vanmakt och aggression mot sig själva, skadar sig själva. Vår socialiseringsprocess ser ut så att män ska kunna hantera sin situation, och går inte det så vänder de det i stället utåt. Det finns också något grundläggande i att tjejer under uppväxten oftare vänjer sig vid att kunna vända sig med sina problem till kompisar och andra. Vi män fostras tyvärr in i att vi ska kunna klara oss själva. Det är en ganska självklar sak att åtkomligheten till vapen är orsaken. Jag har varit i kontakt med många killar i Sverige som sagt att de haft precis de här tankarna, men att de i stunden inte kom åt andra vapen än knivar eller järnrör. Något måste göras för det här är verkliga katastrofer. Skulle USA ha flygkatastrofer med samma regelbundenhet skulle man identifiera orsaken och göra något åt saken. Men eftersom inget händer med lättillgängligheten på vapen kommer USA naturligtvis att drabbas av skolskjutningar igen, säger Sven Å Christianson.

Psykiatrikern Ulf Åsgård delar den uppfattningen och hänvisar till samma orsak, nämligen vapentillgången i USA. Han nämner också landets historia av krig och våldsamheter.

– Ett gemensamt är att de av omgivningen ofta beskrivs som ensamma eller utanför på olika sätt. Ofta, men inte alltid har de varit i kontakt med vården och i de fallen kan man se det som ett misslyckande att de inte stoppats. Det som nu hände i Newtown liknar mest skolmassakern i skotska Dunblane 1996. Det kommer helt säkert hända igen i USA och jag kan inte utesluta att det kan hända här också. För ett och ett halvt år sedan skulle jag ha sagt att det inte finns så särskilt stark grogrund för massmord av det här slaget i vare sig Sverige eller Norge, säger Ulf Åsgård.


Hur ser Anders Behring Breiviks profil ut? Och Sune Mangs, och Jokerns?


Breiviks advokat påstod att han var galen, vilket tillbakavisas av psykiatern och experten på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård:

– Han är en kameleont som kan uppträda hur belevat som helst om det krävs. De avvikande åsikterna är motivationen. Han är personlighetsstörd och har svårt för konsekvensanalys. Men det är skillnad på en sådan person och en som är galen i traditionell mening, som lider av hallucinationer och hör röster.

Åsgård har läst det mesta av den misstänkte gärningsmannens "manifest". Där beskriver Breivik hur han räknar med att bli skottskadad, förd till sjukhus och att släktingar och vänner kommer att ta avstånd från honom eller kalla honom för psykiskt sjukt. Det finns flera personlighetsstörningar som går att identifiera menar Åsgård:

– Jag kan urskilja åtminstone fyra: brist på empati och kategoriskt tänkande, en grandios självbild, och borderline-drag i form av svart-vitt tänkande. För honom är allting antingen rätt eller fel. Det faktum att han kan kontrollera flera hundra personer med ett gevär ger en maktberusning. Det är maktkänslan han vill ha, har han väl börjat är det som att dra proppen ur flaskan, säger Åsgård.

Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, menar att Breivik har diagnosen tinninglobsepilepsi (temporallobsepilepsi) samt lider av ett vanföreställningssyndrom. Man kan mycket väl vara totalt sammanhållen vid ett vanföreställningssyndrom.

– Man har en konfliktfri zon som är stor och där fungerar man perfekt. Inom zonen är man övertygad om att man själv har rätt och man kan inte övertygas om motsatsen på något sätt, säger Levander.

Ulf Åsgård tror inte att en person med temporallobsepilepsi skulle kunna utfört dåden på det metodiska sätt som Breivik gjort. Inte heller anser han att en schizofren person skulle kunnat göra det.

– Mitt intryck är att han inte alls uppträder som en psykotisk person eller som en människa som lider av schizofreni. Han verkar helt sammanhållen, har skrivit ett kompendium på 1600 sidor. Det gör inga schizofrena. Inga schizofrena tillverkar två bomber, som han faktiskt gjorde, säger Ulf Åsgård.I artikeln "Experterna: Så lika är Mangs och Breivik" i Aftonbladet uttalar sig Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri på Karolinska Institutet, och rättspsykiater Ulf Åsgård om likheterna mellan serieskytten Peter Mangs och terroristen Anders Behring Breivik.

– I Breiviks fall har han dödat 69 personer vid ett tillfälle medan för Mangs så tar det många år. Men det är ändå uttryck för samma typ av mekanismer bakom gärningsbeteendet, säger Marianne Kristiansson professor i rättspsykiatri på Karolinska Institutet. Kännetecknande för den här typen av gärningsbeteende är just det långvariga planerandet, tendenser att fastna i ett stelt tänkande och att man isolerar sig och är inne och kommenterar på nätet. Både Breivik och Peter Mangs har ett brinnande samhällshat. Till slut kan det hända något som gör att de tippar över börjar göra de här sakerna de har tänkt på. Men exakt vad som utlöser det här har vi väldigt dåliga kunskaper om, säger Marianne Kristiansson.

– Båda två är intelligenta. Ensamagerande terrorister är alltid det, säger Ulf Åsgård .

Anders Behring Breiviks manifest är genomsyrat av högerextremism och islamofobi.
Mangs är fixerad av globala konspirationsteorier, och upprörd över att betala skatt till knarklangare som dödat hans syster.

Breivik var aktiv på nätet bland annat Facebook och högerextrema forum.
Mangs publicerade sig på konspirationsteorisajten Vaken.se och högerextrema Politiskt inkorrekt.

Breivik byggde utan förkunskaper en bomb på ett ton. Ulf Åsgård uppfattar honom som nära överintelligent.
Mangs mamma beskriver honom som mycket duktig i skolan, fram­förallt på språk.

Breiviks föräldrar skilde sig när han var nyfödd. Han hade mycket dålig kontakt med pappan. Sist de träffades var 1995.
Mangs föräldrar skilde sig när han var två år. Han växte upp utan pappa, och kontakten mamman var svår. Systerns död 1990 tog honom mycket hårt.

Breivik provade ut sin utrustning mycket noga. Geväret fick namnet Gungnir, pistolen Mjölner och flyktbilen Sleipner.
Mangs byggde om sina vapen och smyckade sin stridsväst med sin döda systers id-bricka.Extremism, samhällshat, aktiva på extrema nätforum, intelligens, svår uppväxt, vapenintresse, lätt tillgång till vapen - en farlig cocktail.Under utarbetande... mer kommer...
Rubrik Medlem Läst av Postat

  En massmördares gärningsmannaprofil

Public Service 2471 15/12 23:04

  Anton Lundin Pettersson, psykopat

Public Service 4492 22/10 22:04Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 5
Web Analytics