09/08 13:33
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:En grupp arga franska hönsuppfödare har krossat 10,000-tals ägg på vägarna i Bretagne i nordvästra Frankrike i protest mot att låga priser gör deras verksamhet olönsam. Uppfödarna hotar att förstöra 100,000 ägg om dagen tills på söndag om den inte får igenom sina krav. De kräver att Frankrike minskar sin äggproduktion med fem procent och har bett regeringen anvisa en särskilt plats för äggdestruktion. Enligt äggproducenternas fackförbund får de nu 75 cent för ett kilo ägg som kostar 95 cent att producera. Överproduktion av ägg är ett problem även i andra EU-länder.

Vad menar de? Ska staten betala dem för att de ska kunna destruera sina ägg? Hahaha! Varför inte sluta förstöra äggen och istället göra en spettekaka (skånska: spiddekauga)?

Ingredienser
4,000 ägg, separerade,
100 kg socker och
100 kg potatismjöl

Vispa äggulor och socker poröst i ett par minuter. Rör ner potatismjölet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitorna i äggulesmeten. Spritsa ut smeten på braspannor och baka i mitten av ugnen på 125 grader. Ta ut plåten när ytan torkat (efter 15-30 minuter) och spritsa ytterligare ett lager. 5-10 lager kan vara lagom. Efter 2,5-3 timmar är kakan färdig, stäng då av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen. Blanda glasyr och spritsa över kakan, i valfria färger, bara det blir gult och rött som är Skånes färger. Skär i rektanglar när glasyren stelnat. Världens största spettekaka bakades 1985 i Sjöbo, den var 3,6 meter hög, bakad i ett stycke.

Gott? Näe, men varför inte bjuda franska turister...

9 aug. 2013
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Skånsk spiddekauga

Public Service 1297 09/08 13:33Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 11
Web Analytics