Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Vitt mjöl eller fullkorn?

16/06 10:43
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:I artikeln "White bread or whole-wheat? It may depend on your gut" berättas om en studie där 20 personer under en vecka fick äta antingen bröd bakat på surdegsfullkorn eller på vitt raffinerat mjöl. Efter två veckor bytte man bröd som konsumerades under ytterligare en vecka. Båda bröden hade samma kaloriinnehåll.

Forskarna mätte vikt och blodtryck och andra blodvärden före och efter konsumtion av fullkorn eller franskbröd, men fann inga signifikanta skillnader.

Så trots att fullkornsbrödet hade högre fiberinnehåll, och därför borde höja blodsockret saktare än vitt bröd, skedde detta bara för hälften av försökspersonerna. För den andra hälften var resultatet det motsatta. I själva verket var GI-responsen mer relaterad till sammansättningen av tarmfloran, och då särskilt två särskilda tarmbakterier, än till bröden.

Intressant, även om man nog ska akta sig för att dra alltför långtgående slutsatser av en veckolång test med bara 20 försökspersoner. Själv älskar jag fullkorn, särskilt om det bakats av surdeg, och vet att jag med största sannolikhet tillhör den halva som bör äta så lite vitt raffinerat mjöl som möjligt.


[edition.cnn.com]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Vitt mjöl eller fullkorn?

Public Service 767 16/06 10:43

  Lågutbildade och unga äter onyttigt bröd

Public Service 614 16/06 22:58Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 11
Web Analytics