Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Fruktos och vildlax

26/04 15:17
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den 1 oktober 2017 slopas EU:s sockerkvoter som begränsar tillverkningen av isoglukos (high fructose corn syrup) till 690,000 ton om året, att jämföra med vanligt sockers (sackaros) kvot om 13 miljoner ton. Man tror att isoglukos kommer att få en marknadsandel av cirka 30 procent. Vanligt socker består till lika delar av fruktos och glukos, medan isoglukos innehåller mer fruktos, är dubbelt så sött och dessutom billigare.

Fruktos har haft dåligt rykte länge, närmare bestämt sedan den 26 maj 2009, då professor Robert Lustig, barnläkare och specialist på matsmältningsorganens sjukdomar, höll en 1½ timme lång föreläsning på universitetet i San Francisco:
"Det som skiljer fruktos från annat socker är att vi inte blir mätta av det. Fruktos metaboliseras till fett i levern utan att några signaler går till hjärnan. I levern bildas det fett men hjärnan tror att vi svälter. Det är därför barnen kan dricka en jättestor läsk och ändå orka äta hamburgare direkt efteråt. Det är därför vi amerikaner bara blir fetare och fetare."

En forskargrupp vid UCLA (University of California in Los Angeles) har i förra veckan publicerat en studie i nättidningen EBioMedicine (ägd av tidskrifterna Cell och Lancet) där man konstaterat att fruktos ger genförändringar i laboratoriemöss hjärnor, vilket i sin tur kan ge upphov till Parkinsons sjukdom, depression, bipolaritet och en rad andra sjukdomar. Rapporten är finansierad av privata och offentliga stiftelser i USA, Kina och Norge. Inga livsmedelsföretag.

Men forskarna vid UCLA kommer också med goda nyheter: De möss som förutom fruktos utfodrades med DHA, en fettsyra av typ Omega-3, uppvisade inga genförändringar. Och inget livsmedel är så rikt på DHA som lax. Kruxet är att laxen måste vara vildfångad. Odlad lax duger inte.[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Fruktos och vildlax

Public Service 802 26/04 15:17Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 23
Web Analytics