Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Laktostolerans - pågående evolution

22/01 09:02
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:De flesta vuxna i världen tål inte mjölk, men varför kan svenskar och många européer ändå dricka mjölk? Den vanligaste förklaringen har varit att människor i norra Europa i brist på solsken började dricka mjölk för att få i sig mer D-vitamin och kalcium. Oddný Sverrisdóttir, forskare i evolutionsbiologi vid Uppsala Universitet, har en annan förklaring.

Genom datasimuleringar av DNA-analyser från 5,000 år gamla spanska skelettdelar fann hon att de gener som kodar för enzym som bryter ner laktos saknades, vilket gjorde det tydligt att förmågan har utvecklats genom så kallad positiv selektion (naturligt urval). En tredjedel av dagens spanjorer kan dricka mjölk, och förmågan har alltså utvecklats genom mutationer – inte genom att de har ”blandat” sina gener med nordbor, vilket man tidigare trodde. Brist på mat, inte solsken, är således orsaken till att vuxna svenskar tål mjölk. Att människor i Europa utvecklat förmåga att bryta ner laktos är det största exemplet vi har idag på positiv selektion i de mänskliga generna.

– Vi har sett att även människor i Spanien har utvecklat förmågan att dricka och processera mjölk. Det är inte problem med kalcium som driver laktostolerans i en population. I Spanien finns jättemycket sol och de får D-vitamin genom att solen lyser på huden. Vi har alltid vetat att det handlat om positiv selektion i Sverige, Finland och Nordeuropa, men vi visste inte att så var fallet i Spanien. När det inte fanns något annat att äta, kunde de som kunde dricka mjölk överleva och få barn och föra sina gener vidare till nästa generation. Det finns de som påstår att vi inte har utvecklats sedan stenåldern, men vi kan visa att det fortfarande händer saker med människans genom, säger Oddný Sverrisdóttir.

[en.wikipedia.org]
[www.svt.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Laktostolerans - pågående evolution

Public Service 1403 22/01 09:02Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 33
Web Analytics