16/11 02:57
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Skånska Bergendahls Food öppnar inom kort sin nya matvarukedja - M.A.T. som är Citygross bråkiga och tuffa lillasyster. Först ut blir butiken i Helsingborg i slutet av november och under nästa år öppnas nästa butik i Vällingby utanför Stockholm. Sist vi såg en större matvarukedja etableras i Sverige var 2003 då LIDL steg in på den svenska marknaden.

– Alla beslut och tillstånd är inte klara men långtgående planer finns på att öppna fler M.A.T.-butiker i såväl Skåne som i övriga landet, säger Mikael Lagerwall, informationsansvarig på Bergendahls.

– Vi vill skapa butiker som återknyter till forna tiders saluhallskänsla i upplevelse och bemötande, samtidigt som vi med ett medvetet sortiment tilltalar moderna konsumenter med ont om tid, säger Peter Lund, Bergendahls koncernchef.

Inredningen och konceptet har skapats med inspiration från USA. Vitt, långsmalt liggande kakel, svarta industriinspirerade taklampor och skyltar på svart botten med varierande typsnitt möter kunderna. Istället för en korvkiosk eller spelhörna i entrén har bageriet och köket placerats där med möjlighet att antingen äta sin lunch eller kvällsmat på plats eller ta med sig den hem. Bredvid entrén till Bergendahls M.A.T. finns en drive-in-parkering där färdiga matkassar som handlats via nätet ska kunna hämtas upp av kunden.

– Vi skippade helt att söka inspiration i Europa. Istället har vi fokuserat på Nordamerika, som enligt mig är långt före alla europeiska länder när det gäller konceptutveckling av matvarukedjor, säger affärsutvecklingschef Andreas Ericson.

Bergendahls hoppas på att M.A.T.-butiken ska attrahera matmedvetna kunder som är stressade men intresserade av mat, och som gärna vill ha expertråd om vilket kött eller vilken bit fisk de ska välja till helgens middagsbjudning. Konceptet med saluhallskänsla och ett personligt tilltal ligger helt rätt i tiden – just nu. Det menar Ulrika Holmgren, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Enligt henne finns det ett intresse av äkthet, ett ord som går att applicera på såväl matvaror som på hur vi vill att det ska se ut där vi handlar.

– Vi vill komma ifrån tanken att personalen ska kunna lite om allt. Därför har vi valt att anställa människor som brinner för just sitt område och som kan ge råd till våra kunder, förklarar butikschef Jan Hildingsson.

M.A.T. har etablerat sig vägg i vägg med ICA Maxi vid trafikplats Berga vid Helsingborgs norra ringled. ICA Maxi besöks av 50,000 kunder per vecka som förra året handlade för 707 miljoner kronor i butiken. Det är störst omsättning i Skåne. Butiken tillhör Sveriges dominerande jätte inom dagligvaruhandeln - ICA-Gruppen, med en marknadsandel på 50 procent.

Medan Bergendahl Food och ICA vässar knivarna med olika butikskoncept kämpar COOP för att överleva. Trots att COOP intar andraplatsen bland Sveriges matvarukedjor blöder koncernen ekonomiskt och är en verksamhet i kris. Kooperativa Förbundet, KF, består av över 3,2 miljoner medlemmar som är organiserade i 39 konsumentföreningar. Tillsammans äger de KF. Ungefär hälften av landets 700 Coopbutiker ägs och drivs av olika konsumentföreningar medan hälften ägs och drivs centralt.

Många experter anser att de många föreningarna skapat oenighet om vilka affärsmässiga och strategiska beslut som måste tas, vilket har varit förödande för COOP. Miljardförlusterna 2011 och 2012 tvingade KF att sälja av sin apotekskedja och delar av sitt fastighetsbolag, vilket inte kommer att räcka för att rädda verksamheten. Frågan är om förre sosseministern Anders Sundström, KF:s ordförande, kan göra de nödvändiga förändringarna eller om det stannar vid käcka slagord: I ett mejl skriver Anders Sundström: ”Ytterst handlar det om att vi måste skapa ännu bättre butiker, ett relevant och prisvärt sortiment och framförallt en service och ett kundbemötande i världsklass.”

[www.citygross.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  M.A.T. - En ny matvarukedja

Public Service 1572 16/11 02:57

  Citygross vann över Systemet

Public Service 505 16/11 03:04

  COOP headhuntar

Public Service 630 20/11 09:21Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 5
Web Analytics