Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Sankt Nikolaus

03/12 11:50
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:

Den 6 december har Nikolaus namnsdag, vilket fick mig att tänka på helgonet Sankt Nikolaus, 280-343, även känd som Sankta Claus. Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar, apotekare, bågskyttar och pantbanker, haha.

Det mesta om Nikolaus liv tillhör legenden, även om man inte betvivlar hans existens. Han föddes i Lykien, for till Jerusalem för att bli eremit, men återvände senare sin hemstad där han blev ärkebiskop. När Konstantin den store kom till makten frigavs han från fängelse, och deltog i första konciliet i Nicaea. Nikolaus kunde utföra mirakler och hans böner hjälpte skepp från förlisning. Han kunde även befinna sig på flera ställen samtidigt. Nikolaus blev känd för sin givmildhet, och han skänkte bort hela sitt arv till de fattiga, och räddade tre skuldsatta kvinnor från prostitution genom kasta in guld till dem.

Det är denna berättelse som är fröet till jultomten, som ju är både givmild och kan befinna sig på miljoner ställen samtidigt, i alla fall strax efter Kalla Anka på julafton.

I Nederländerna kallas Sankt Nikolaus Sinterklaas, och firas med presenter för barn på kvällen den 5 december, och i Belgien på morgonen den 6 december. Barnen ställer sin sko någonstans i huset, och på natten kommer han och lämnar paket till barnen. I USA slogs Sinterklaas samman med Father Chrismas och blev Santa Claus. I Nederländerna ger 36 % av föräldrarna bara presenter till sina barn på Sinterklaas, medan 20 % ger barnen presenter enbart till julen, och ungefär 26% ger presenter vid båda tillfällena. I Belgien får barnen nästan enbart presenter på Sinterklaas. I Schweiz har man ungefär samma traditioner.

Postat den 6 december, 2011 på Felicitas et Amor
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Sankt Nikolaus

Public Service 930 03/12 11:50

  God Jul 2016

Public Service 688 24/12 10:37Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 18
Web Analytics