Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Fråga Lund återuppstår

16/02 03:24
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Det klassiska TV-programmet "Fråga Lund" sändes mellan 1962 och 2000, med några års uppehåll. Den första expertpanelen som besvarade publikens och tittarnas frågor bestod av Jan-Öjvind Swahn, professor i etnologi, Gerhard Benz, professor i klassiska språk, Sten von Friesen, professor i fysik, David H Ingvar, professor i neurologi, Carl H Lindroth, professor i entomologi, Jörgen Weibull, professor i historia.[www.youtube.com]

De senaste inspelningarna av Fråga Lund gjordes 2000 i en Malmöstudio. Nu återuppstår programmet i modernare skick. Kristian Luuk ska vara programledare och panelen med ”di lärde” håller just nu på att utses. Inspelningarna görs i Lund med Lundapublik och kickar igång i juni, och programmet börjar sändas i augusti.

De produktionsansvariga vill helst se komplexa frågor som ”Hur tar man sig över en gata i rusningstrafik med två tunga kassar på bästa sätt?” Eller: ”Om man tappar ett mynt från Eiffeltornet, går det då verkligen rakt genom huvudet på den som blir träffad?” Eller: ”Varför blir man bajsnödig när man blir nervös?”.

– Riktigt glädjande och spännande. Det här betyder säkert en hel del för varumärket Lunds universitet, men framför allt är det roligt för universiteten och högskolorna. Att popularisera vetenskapen är ett positivt initiativ, säger universitetsrektor Torbjörn von Schantz.

– Vi har en spännande laguppställning, men alla är inte klara. Paneldeltagarna kan komma från andra universitet också. Vi vänder oss till universitet och studentkårer runt om i landet och ber om professorer och forskare som kan popularisera ämnen och presentera dem på ett spännande sätt. Då kan en spännande diskussion uppstå som inbegriper såväl kvantfysik som beteendevetenskap och andra discipliner. Vi går snart ut med en appell där vi ber tittarna skicka in sina frågor. Det här ska bli en hyllning till folkbildningen och vetenskapen, säger Petter Bragée, programchef på SVT Malmö
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Fråga Lund återuppstår

Public Service 967 16/02 03:24Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 8
Web Analytics