Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Skyskrapor utan skugga

15/03 16:11
Man brukar skilja mellan självskugga och slagskugga. Självskuggan är ett föremåls ickebelysta sida, som framhäver objektets volym, kurvor eller kanter, och visar om föremålet är slätt eller skrovligt. Slagskugga faller på ytan som objektet ligger på, och visar likt ett solur varifrån ljuset kommer, om ljuskällan står högt på himlen (kort skugga) eller lågt (lång skugga). Att slagskuggan når fram till en vägg eller ett annat objekt markeras genom att den plötsligt byter riktning.

Höga urbana byggnaders slagskugga kan ofta ge stora problem genom att solen inte når ner till gatorna och människorna. London planerar att bygga 230 skyskrapor i den nära framtiden, vilket kommer att göra skuggproblemet på offentliga platser akut. För att lösa problemet har arkitekter på NBBJ med hjälp av ett dataprogram designat två byggnader som interagerar med solen så att att den ena byggnaden kastar skugga, medan den andra, likt en gigantisk konkav spegel, reflekterar ljuset nedåt på den första byggnadens skugga. Förhållandet mellan solen och skuggan är förhållandet mellan de två byggnaderna. Projektet har fått det passande namnet "No Shadow". Vad annars?

Skyskraporna är tänkta att resas i Greenwich, nära den olympiska arenan, alldeles på nollmeridianen, men Christian Coop, NBBJ:s design direktör säger att datorprogrammet lätt kan modifieras för att skapa ett par liknande byggnader på vilken tätbefolkad plats som helst i världen, till exempel på Manhattan eller i Hong Kong.[i100.independent.co.uk]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Skyskrapor utan skugga

Public Service 1741 15/03 16:11Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics