Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Kvinnolobbyn och sexistisk reklam

08/10 11:28
I fjor startade Sveriges Kvinnolobby kampanjen Reklamera, som har över 5,000 följare på Instagram och drygt 3,000 på Facebook. Kampanjen går ut på att samla in tips på sexistisk reklam via sociala medier, och sedan att anmäla det annonserande företaget. Reklamombudsmannen (RO) är inte en domstol, myndighet eller förening, utan en stiftelse startad av näringslivet. Mellan 700 och 1,000 anmälningar kommer in årligen. Drygt hälften av anmälningarna handlar om könsdiskriminering. I fjol fälldes drygt 40 procent av fallen, men även om inga böter, skadestånd eller andra sanktioner kan dömas ut, så följer de flesta annonsörer ändå RO:s rekommendationer.

– I Sverige är konsumenten är väldigt medveten, och reagerar snabbt på reklam som uppfattas som könsdiskriminerande. Bara över sundet i Danmark ser man andra typer av reklam som svenska konsumenter inte skulle tolerera. Danmark är ett av få länder i Europa som inte har en granskande funktion genom självreglering som näringslivet står bakom, säger reklamombudsman Elisabeth Trotzig.

– Vi tror att folk varit trötta på sexistisk reklam länge, men med vår kampanj har det blivit lättare att reagera. Det är viktigt att öka medvetenheten om sexistisk reklam och diskutera vem det offentliga rummet är till för. Det är för krångligt att få reklam för bad- och underkläder fälld, för då kan företagen och Reklamombudsmannen hävda att det finns en uppenbar koppling till produkterna. Det är en stor brist i det nuvarande systemet och en av anledningarna till att vi vill ha en lag mot sexistisk reklam, säger Stéphanie Thögersen på Sveriges Kvinnolobby.

FRIAD: Sveriges Kvinnolobby anmälde en av HM:s reklambilder, eftersom de ansåg att bilder på avklädda kvinnor i offentligheten skapar uppfattningen att kvinnor är sexuella objekt. RO höll med om att kvinnorna är framställda som sexobjekt, men friade annonsen eftersom den har ett tydligt samband med de marknadsförda produkterna, alltså bikinis.

FÄLLD: Hotel Tylösand, ägt av Per Gessle lät hotellkatalogens baksida prydas av en kvinnorumpa. Sveriges Kvinnolobby anmälde bilden för att en rumpa inte har något med det som marknadsförs att göra, och RO konstaterade att reklamen var könsdiskriminerande. Men hotellet tänker inte ändra reklamen, eftersom de inte ser på bilden på samma sätt som RO.FÄLLD: Emy Blixt från Baskemölla driver företaget Swedish Hasbeens, och ser sig själv som feminist. Hon är kritisk till Kvinnolobbyns syn på kvinnans kropp. Själv ville hon slå ett slag för att naket är naturligt, med den nyligen fällda annonsen där fyra kvinnor endast är iklädda träskor.
– Jag håller med Kvinnolobbyn om att det finns massor med bilder som är sexistiska och tråkiga. Kvinnor som plutar med läpparna och putar med rumpan, men har kläder på sig och då är det okej. I detta fall motverkar de sitt eget syfte och bidrar till att stärka bilden av kvinnokroppen som ett sexobjekt. Tjejerna i vår kampanj är ju inte framställda på ett sexigt sätt, de är bara nakna. En naken kvinnas kropp är inte ett sexobjekt. Jag står fast vid att jag tycker den är naturlig och jag ville lyfta ett viktigt ämne. Det passar ihop med våra skor som ju också är naturliga, säger Emy Blixt, grundare och chefsdesigner.

[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Swedish Hasbeens - Go Natural

Public Service 1998 18/02 11:37

  Hår på snippan

Anonym användare 673 18/02 13:40

  Emy Blixt

Public Service 1061 18/02 14:02

  Swedish Hasbeens nakenbild fälld

Public Service 676 02/06 23:35

  Kvinnolobbyn och sexistisk reklam

Public Service 853 08/10 11:28Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics