Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Homo naledi, en ny människoart?

10/09 12:12
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Över 1,550 fossil från minst 15 individer, både män och kvinnor i olika åldrar - från spädbarn till äldre, av en tidigare okänd människoart har upptäckts i grottan Rising Star Cave, nära Johannesburg i Sydafrika. Mycket av materialet är väldigt fragmentariskt, men det ger i sin helhet en god bild av arten. Det är därmed ett av de enskilt största fynden som har gjorts på den afrikanska kontinenten. Arten har döpts till Homo naledi. Naledi betyder stjärna på sesotho, som är det officiella språket i Lesotho och ett av Sydafrikas elva officiella språk.

Man tror att Homo naledi avsiktligen har deponerat sina döda i en otillgänglig liten kammare i grottan Rising Star, ett rituellt beteende som tidigare har ansetts vara typiskt mänskligt. I närheten finns det äldsta kända fyndet av eld som använts av människor. Exakt var den nya arten ska placeras på människans släktträd är oklart eftersom det inte gått att åldersbestämma fossilen, men man tror att Homo naledi levde för cirka 3 till 2 miljoner år sedan.

Homo naledis hjärna var bara snäppet större än en schimpanshjärna, cirka 500 kubikcentimeter. Kroppslängden var 150 centimeter, och kroppsvikten cirka 45 kg. Arten var alltså ganska liten, ungefär av samma storlek som Homo habilis, en av de äldsta och mest primitiva människoarterna.

– Vad vi ser är att naturen experimenterade med människans utveckling, vilket ger upphov till flera olika typer av människoliknande varelser med parallellt ursprung i olika delar av Afrika. Endast en linje överlevde, som gav upphov till oss. Vi behöver överväga vad det innebär att vara människa Har vi haft fel hela tiden om beteenden som vi trodde var unikt för moderna människor? Har vi ärvt det beteendet från urtiden och är det något som (de tidigaste människorna) alltid har kunnat göra?", sade professor Lee Berger of Wits University till BBC News.
Homo naledi, enligt paleontologikonstnär John Gurche, New York

10 sep. 2015
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Homo naledi, en ny människoart?

Public Service 1845 10/09 12:12Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 25
Web Analytics