Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

2,800 år gammal kurdisk kyss

11/05 09:48
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den forntida staden Teppe Hasanlu är Främre Orientens Pompeji. Teppe Hasanlu ligger i den kurdiska nordvästra delen av Iran, nära sjön Urmia. Staden grävdes ut mellan 1956 och 1974 av ett team från University of Pennsylvania och Metropolitan Museum i New York. Arkeologerna delade in platsens historia i 10 perioder beroende på typen av fynd i de olika skikten: den äldsta, period X, sträcker sig tillbaka till den neolitiska perioden, varefter platsen var relativt kontinuerlig bebodd från början av järnåldern (ca 1250-330 f Kr), fram Irans medeltid.

Staden förstördes i en attack omkring 800 f Kr, på ett sätt som bevarade detta lager som i en tidskapsel, med extremt välbevarade byggnader, tusentals föremål (bland annat den berömda Gold Bowl of Hasanlu), och över 150 skelett av såväl försvarare som angripare, funna på platsen där de dödats. Vissa offer är lemlästade på ett sätt som tyder på massavrättningar. Branden uppkom uppenbarligen helt oväntat och spreds snabbt genom staden. I ett nedbränt tempel fann man 70 massakrerade kvinnor och barn - endast ett fåtal vuxna män fanns bland offren. Man spekulerar i om uppgörelsen visar att Hasanlu, som hade nära band till Mesopotamien och norra Syrien, kom under kontroll av en främmande makt, eller angreps av nya invandrare, eller kanske genomgick interna förändringar i sitt politiska system.

Inget är nytt under den kurdiska solen...


Teppe Hasanlu


Gold Bowl of Hasanlu

1972 hittades två skelett i en grop, som förmodligen kvävts sedan de försökt gömma sig för angriparna. De är både manliga, och kanske tillhörde de samma familj. Den enes sår i skallen är orsakat av arkeologerna. Paret ser ut att omfamna och kyssa varandra innan de dog - en kyss som visar att kärleken är evig.


The Lovers, Hasanlu, Solduz Valley, Västra Azerbajdzjan, Iran.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  2,800 år gammal kurdisk kyss

Public Service 2160 11/05 09:48Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 34
Web Analytics