Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Hör illa, ser illa, luktar illa

03/10 11:56
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Forskare på Chicago University kontrollerade luktsinnena på 3,005 män och kvinnor 57 till 85 år. Försökspersonerna fick identifiera 5 olika dofter: rosor, läder, mint, apelsin och fisk. Deltagarna fick även sin allmänhälsa grundligt undersökt, samt sin socioekonomiska status, rökning, alkoholvanor, kost, diabetes, utbildningsnivå, sjukdomshistorik med mera.

Men oavsett vilka resultat personerna fick i den allmänna undersökningen kunde forskarna fastställa att de som hade svårast att urskilja dofterna var desamma som löpte störst risk att dö inom 5 år. Döden doftar inte. Bara de med allvarliga leverskador uppvisade en högre dödlighet. Luktsinnet är tydligen viktigare för hälsan än vad man tidigare trott. Forskarna tror att luktsinnets förfall indikerar att personen drabbats av någon annan åldersrelaterad, allvarlig sjukdom.

– Om man har de här problemen ska man boka en tid hos en läkare. Man får se det som en indikator, säger professor Jayant M. Pinto, chefsforskaren i Chicagostudien.

– Det finns till exempel korrelationer att tappat luktsinne är ett symptom på ett tidigt stadium av Parkinsons sjukdom, säger Maria Swanberg, forskare i neorovetenskap på Lunds universitet.


Kolingen har hittat en tandborste:
– Hva i Hällsicke ä de här för en Göran?
Kolingens Halfbror:
– Ä, dä ä väl någe njutningsmedel, som öfverklassen har hittat på.

Rubrik Medlem Läst av Postat

  Hör illa, ser illa, luktar illa

Public Service 2002 03/10 11:56Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 23
Web Analytics