Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Acetylsalicylsyra

09/08 16:28
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:

Salix (pil på latin) kan ha använts i människans allra tidigaste uppfinningar, till exempel har man hittat ett fisknät av pil som daterats till 8300 f.Kr. Flätade korgar, fiskfällor, staket, och rep och stomme i lerväggar, och leksaker och flöjter är andra saker som sedan hedenhös har tillverkats av pil. Pilträdets blad och bark nämns i antika texter från Assyrien, Sumer och Egypten som botemedel mot värk och feber, och den gamle grekiske läkaren Hippokrates skrev om dess medicinska egenskaper 500 år före Kristus. Amerikanska indianer använde salix för smärtlindring.

1763 publicerade Edward Sten en uppsats i Royal Society om salix medicinska egenskaper. Den aktiva substansen, salicin, extraherades ur barken, och isolerades i kristallin form 1828 av den fransosen Henri Leroux, och den italienaren Raffaele Piria. Felix Hoffmann vid Bayer AG i Tyskland skapade 1897 ett syntetiskt salicin, av älggräs, Filipendula ulmaria.

Acetylsalicylsyra, ASA, hämmar bildningen av prostaglandiner, vilket har en antiinflammatorisk och antikoagulerande effekt på blodet. Acetylsalicylsyra används mot tillfälliga smärt- och febertillstånd samt i låga doser i förebyggande syfte vid risk för blodpropp (Trombyl). Regelbundet intag av ASA minskar risken för cancer i bukspottkörteln.

Tyvärr kan acetylsalicylsyra irritera mag- tarmkanalens slemhinnor. Är man allergisk mot acetylsalicylsyra så visar det sig genom ett svullet ansikte, särskilt kring ögonen. Barn bör inte få acetylsalicylsyra vid feber eller influensa. Trombyl kan göra det svårare att bli gravid. Dock ger inte acetylsalicylsyra i Coca-Cola någon berusning.

9 aug. 2014
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Acetylsalicylsyra

Public Service 2540 09/08 16:28Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 14
Web Analytics