Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Klart för European Spallation Source, ESS

04/07 14:28
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:För fem år sedan vann Sverige kampen om jättebygget European Spallation Source, ESS, som blir ett världsledande centrum för en rad vetenskaper, såsom materialvetenskap, strukturkemi, biologi och geofysik. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där kaskader av neutroner framkallas genom spallation, alltså när en tung atomkärna sänder iväg nukleoner efter att träffats av en högenergipartikel. Under fem år har den svenska regeringen fått kämpa för att få till finansieringen, men med ett positivt besked från Tyskland är det nu äntligen klart för byggstart.– Det är det största svenska forskningsprojektet någonsin. Jag ska ärligt säga att jag trodde att det var kört under finanskrisen. Länder i Central- och Sydeuropa tvingades under finanskrisen skära ned sina budgetar, lägga ned egna universitet och sparka sina forskare. Då var det inte ett lätt beslut att satsa kanske en miljard på något som skulle hända i Sverige i framtiden, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Hittills har 16 länder sagt ja till att satsa drygt 16 miljarder på anläggningen. Sverige blir den största delägaren, och delar på värdskapet med Danmark. Enligt planerna kommer 2,000-3,000 internationella forskare att vistas vid anläggningen. De ska ägna sig åt både grundforskning och industrinära forskning. ESS-anläggningen ska enligt planerna tas i bruk i delar år 2019 och väntas vara helt utbyggd runt år 2025. Men enligt Jan Björklund kan själva bygget börja inom bara några månader.

– Mänsklighetens problem är oändliga. Vi måste ha effektivare energi- och livsmedelsförsörjning, vi ska få längre liv, vi behöver batterier i bilar som inte drar bensin. Sverige är redan en stor forskningsnation i förhållande till vår storlek, men det här kan lyfta oss till ännu högre höjder. Förhoppningsvis ska ESS bidra till detta, säger Jan Björklund.

– Med material kan man mena studier av läkemedel, proteiner, bitar av flygmotorer, karosser till bilar och mycket annat. En sådan här anläggning hjälper till att beskriva hur material är uppbyggda och hur de fungerar. Det kommer därmed att vara den mest angelägna anläggningen i sitt slag i världen för forskarna, säger David Edvardsson, projektledare för ESS på det svenska utbildningsdepartementet.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Klart för European Spallation Source, ESS

Public Service 1834 04/07 14:28

  Skanska bygger ESS i Lund

Public Service 854 04/11 15:58Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 32
Web Analytics