Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Selfie från Pluto

15/07 16:34
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:den amerikanska rymdsonden New Horizons färd har nu pågått i nio och ett halvt år, och under den perioden har den tillryggalagt 4,88 miljarder kilometer. Vid tretiden i natt kom signalen från New Horizons som bekräftade att den hade flugit förbi Pluto och fortfarande var oskadd. När signalen nådde jorden var det egentligen 13 timmar sedan sonden susade förbi dvärgplaneten. Avståndet mellan sonden och Pluto var som närmast 12,472 kilometer, dvs. som mellan New York och Bombay.

– I dag har den första mängden data kommit och i kväll vid 21-tiden väntas de första högupplösta bilderna komma, som kommer att ge en tydligare bild av ytan. Av de bilder som mottagits syns kratrar men de är färre än vad man tidigare trott. Vi kan också se att ytan verkar ha olika karaktärer. Till exempel har den hjärtformade fläcken olika nyanser. Det kan kanske vara ammoniak eller metan i fast form. Skarpare bilder kan kanske ge svar på vad ytan består av, säger Sven Grahn rymdingenjör inom rymdteknik vid KTH.

New Horizons ska under sitt uppdrag samla så mycket data att det kommer att ta omkring 16 månader att skicka det till jorden. Efter besöket vid Pluto kommer sonden att fortsätta ut i rymden, men den ska först vridas för att ta ytterligare bilder på Pluto.


Rubrik Medlem Läst av Postat

  New Horizons närmar sig Pluto

Public Service 1822 21/05 23:25

  Pluto blir planet igen?

Public Service 911 04/10 21:09

  Selfie från Pluto

Public Service 855 15/07 16:34Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 13
Web Analytics