Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

New Horizons närmar sig Pluto

21/05 23:25
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den 19 januari 2006 skickade den amerikanska rymdstyrelsen NASA upp den obemannade rymdsonden New Horizons mot Pluto, och den beräknas vara framme den 14 juli 2015 efter att under 9 ½ år ha färdats över fem miljarder kilometer. Men redan i februari 2015 kommer vetenskapligt användbara bilder att kunna tas på Pluto, och forskningsprojektet går då in i den aktiva fasen.

Pluto upptäcktes 1930 av den amerikanske astronomen Clyde Tombaugh. Fram till 2006 betraktades Pluto som en äkta planet, men numera klassificeras den som en dvärgplanet på grund av sin ringa storlek; dess diameter är bara 2,300 kilometer. Som jämförelse kan nämnas att Merkurius, som är den innersta och minsta planeten i solsystemet, har en diameter av 4,880 km. Jordens diameter är 12,742 km. Pluto har en stor måne, Charon, och fyra små; Hydra, Nix, Kerberos och Styx. Pluto skiljer sig från de äkta planeterna genom sin kraftigt elliptiska bana som gör att den stundtals befinner sig innanför den bana som den yttersta av planeterna, Neptunus, följer.

New Horizons besök sker i en outforskad värld. Ingen farkost har tidigare varit i närheten av den nästan helt okända dvärgplaneten. För forskarna blir det kulmen på en lång era av utforskning av solsystemet. Olika typer av farkoster har passerat förbi och tagit bilder på alla planeterna från Merkurius till Neptunus. Bara Pluto återstår att utforska. New Horizons uppdrag är att fotografera objekten och sända bilder och insamlade data tillbaka till jorden. Frågan är vad man kommer att få se. Pluto är en del av det så kallade Kuiperbältet, ett mystiskt bälte med tusentals små istäckta himlakroppar som tros vara rester som blev över när de "riktiga" planeterna bildades under solsystemets barndom. Pluto är sannolikt den största av dessa kroppar. Det är känt att dess yta består av frysta molekyler av kväve och mindre mängder metan och kolmonoxid, men i övrigt är dess sammansättning och struktur okänd. Möjligen finns det vulkaner, och kanske rymmer den en inre ocean av vatten. Nästa år får vi svar på dessa och andra frågor.

2015–2020 ska New Horizons också, är det tänkt, utforska någon av de andra, mindre himlakropparna, i Kuiperbältet. Vilken är ännu inte bestämt - och risken finns att det blir svårt att hitta en lämplig kandidat i tid. Problemet är att de små kropparna är extremt svåra att se med vanliga, jordbundna teleskop. Med rymdteleskopet Hubble skulle dilemmat vara löst, men mängder av forskare står i kö för att få tillgång till Hubble och det finns ingen garanti för att New Horizons-projektet får den tid man önskar.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  New Horizons närmar sig Pluto

Public Service 1822 21/05 23:25

  Pluto blir planet igen?

Public Service 913 04/10 21:09

  Selfie från Pluto

Public Service 856 15/07 16:34Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 30
Web Analytics