Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Columbus S:a Maria funnet

13/05 17:48
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Christofer Columbus legendariska flaggskepp, karacken Santa Maria, byggdes i Castro-Urdiales, Cantabria, i Baskien, under senare hälften av 1400-talet. 1492 seglade Columbus från Spanien och vidare via Kanarieöarna i hopp om att finna en ny västlig rutt till Kina och Indien. Efter 37 dagar, i en storm den 25 december 1492, drev Santa Maria in i ett rev utanför norra Haitis kust i Västindien, och man tvingades överge skeppet. Columbus gick i land och lät befolkningen i en närbelägen by börja bygga ett fort. Senare återvände han med sina två resterande skepp, karavellerna Niña och Pinta, till kung Ferdinand och drottning Isabella av Spanien för att rapportera om sitt fynd - en ny rutt till Indien, hehe.

Nu tror arkeologen Barry Clifford och hans team att de har hittat Santa Maria, vilket i så fall vore ett av världens viktigaste arkeologiska fynd. Redan 2003 hittades vrakdelar i området som tolkades som att Santa Marias vrak och ett av Columbus fort kunde ligga i närheten. Barry Clifford fortsatte undersöka havsområdet, och Columbus dagboksanteckningar ledde till ett vrak som Barry Clifford och hans team redan hade undersökt och fotograferat för över tio år sedan. Men nyligen gjorda fynd tyder på att vraket verkligen är det mytomspunna Santa Maria! Vraket befinner sig på exakt den plats som Columbus skrev att det borde ligga i förhållande till hans fort. Havsbottnens topografi stämmer också med hur området har beskrivits tidigare i historien, och havsströmmarna från platsen för Santa Marias förlisning leder till vrakplatsen. Även vrakets storlek stämmer med den historiska beskrivningen av Santa Maria, som var omkring 18 meter lång. Och stenar som hittats på platsen är av den typ som användes i Spanien där Santa Maria byggdes.– Alla de geografiska och arkeologiska bevisen tyder på att det är Columbus berömda flaggskepp Santa Maria. Jag är övertygad att om vi får upp skeppet så kommer vi få de första marinarkeologiska bevisen över Columbus upptäckt av Amerika. Det vore fantastiskt om vi kunde bevara bevis och artefakter från fartyget som en gång i tiden förändrade världen, säger Barry Clifford till The Independent.

Planen är nu att få den haitiska regeringens godkännande att ta upp vraket i ett så fint skick som möjligt. Efter en närmare undersökning ska det förhoppningsvis placeras i ett museum på Haiti. Utredningen av vraket stöds av amerikanska History Channel, som har de exklusiva rättigheterna att producera en dokumentär om det hela.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Columbus S:a Maria funnet

Public Service 2299 13/05 17:48

  Santa Maria inte funnet

Public Service 587 07/10 09:35

  Skibet förliser

Public Service 907 07/10 12:05Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics