Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Det var inte bättre förr

17/08 23:18
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:2006 upptäcktes en massgrav vid ett vägbygge i Schön­eck-Kilianstädten nära Frankfurt i Tyskland. Skeletten efter 13 vuxna och 13 barn hade slängts ned i ett dike för omkring 7,000 år sedan, vilket visar att människornas liv var blodigt och brutalt även på stenåldern. Skeletten i massgraven har krossade smalben och skallar, och pilspetsar av ben tyder på att några av dem också har skjutits med pil. Det yngsta barnet var under sex månader gammalt och de äldsta vuxna var i fyrtioårsåldern. Men det finns inga skelett av unga kvinnor. Liknande gravar från samma tid har tidigare hittats i Talheim i Tyskland och Asparn/Schletz i Österrike.– En hel bosättning har utplånats. Det är ett av de tidigaste bevisen för massvåld som har hittats. Det finns många barn i graven och därför borde där också ha funnits fler kvinnor. Förmodligen har kvinnorna rövats bort. Överfall där alla i ett samhälle dödas utom flickor och unga kvinnor som man tar med sig är ett mönster som upprepas i konflikter över hela världen, inte bara i förhistorisk tid. Det finns inga tecken på att skadorna skulle ha kommit från vilda djur. I stället verkar alla i graven, både vuxna och barn, ha varit utsatta för samma systematiska våld, även om man inte kan avgöra om benen krossades före eller efter döden, säger Christian Meyer vid Institutet för antropologi vid universitetet i Mainz i Tyskland.

Studien, som publiceras i veckans nummer av PNAS, den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, ger en skrämmande insyn i hur brutal människan kan vara. Massakern är inte slumpmässig utan visar på en hög grad av organisation. Den är genomtänkt, planerad och genomförd.

– Synen på stenåldern som en tid när fredliga bönder slog ned sina bopålar och brukade jorden får sig en törn. Det här var långt ifrån fredligt, säger Christian Mühlenbock, tillförordnad museichef på Medelhavs­museet i Stockholm.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Alla svenskar är invandrare

Public Service 3164 27/04 16:22

  Vårt indoeuropeiska språk

Public Service 1054 15/02 14:10

  Antalet européer på istiden

Public Service 587 10/08 15:50

  Det var inte bättre förr

Public Service 890 17/08 23:18Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 30
Web Analytics