Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

”Gud skapade - Linné ordnade”

14/12 11:41
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:



Karin Bojs har skrivit ännu en artikel om DNA-forskningens landvinningar - När några dinosaurier fick en ny chans.

För ungefär 66 miljoner år sedan slog en himlakropp ned på jorden och skapade den gigantiska Chicxulubkratern på Yucatánhalvön i Mexiko. En stor del av livet på jorden dog ut, bland annat nästan alla dinosaurier, vilket banade väg för däggdjuren – och på sikt för oss människor. Men några dinosaurier överlevde massdöden, däribland några små bevingade dinosaurier som kom att utvecklas till dagens fåglar. Kanske var deras flygförmåga nyckeln till överlevnad när de tvingades förflytta sig till platser där det fortfarande fanns mat att hämta. Så småningom blev jorden åter beboelig, men då var nästan all konkurrens borta. Dagens fågelgrupper utvecklades under de första årmiljonerna efter det stora massutdöendet: andfåglar, hönsfåglar, ugglor, tranor, storkar, vadarfåglar, flamingor, pingviner, duvor, gökar, kolibrier, hackspettar, papegojor och tättingar, som fick sin stora chans när alla andra dinosaurier dog ut.

Allt detta vet vi nu, tack vare ett gigantisk fågelprojekt med 200 forskare i ett 20-tal länder, som med hjälp av superdatorer i Tyskland, Texas och Kalifornien har sekvenserat nästan hela arvsmassan hos 50 fågelarter. Men allra mest avgörande för beräkningen av fåglarnas stora släktträd har de nya maskinerna för DNA-sekvensering varit. De har bara funnits på marknaden i 3-4 år, men de har fullständigt revolutionerat DNA-forskningen. De nya rönen publiceras i veckans nummer av tidskriften Science, och resten av totalt ett 30-tal studier i mer specialiserade tidskrifter. I några av studierna berättas om de gener som krävs för att en fågel ska kunna lära sig att sjunga. Ett 50-tal sådana genvarianter har utvecklats parallellt hos minst två olika grupper av fåglar. Och även vi människor har utvecklat liknande genvarianter på en egen utvecklingsväg; de påverkar delar av hjärnan som vi använder när vi talar.

Carl von Linné kunde bara utgå från karaktärer i utseendet när han skulle ordna naturen. Hans självgoda motto: ”Gud skapade – Linné ordnade” kan idag omskrivas till: "Evolutionen skapade – DNA-maskiner och superdatorer ordnade."
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Färgen på dinosauriernas fjädrar

Public Service 1885 13/02 10:58

  En fyrvingad dinosaurie

Public Service 598 15/07 23:33

  Fjäderklädda skräcködlor

Public Service 814 25/07 17:00

  ”Gud skapade - Linné ordnade”

Public Service 936 14/12 11:41



Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 23
Web Analytics