Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Rosetta, Philae och Tjurjumov-Gerasimenko

20/01 07:23
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:För nästan tio år sedan lyfte en Ariane-5 raket från rymdbasen Kourou i Franska Guyana med sonden Rosetta i spetsen. Klockan 11 idag ska ett dataprogram ombord väcka Rosetta efter 31 månaders energisparande dvala. Rosetta har dock fortfarande nio miljoner kilometer kvar för att hinna upp målet, den uråldriga kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, en iskall spillra från solsystemets ursprung, och landsätta experimentkapseln Philae.

Rosetta cirklade tre gånger runt jorden för att på så sätt accelerera av gravitationen från 13,3 till 16,9 km/sekund, vilket behövs för nå ut till Tjurjumov-Gerasimenkos yttersta bana. Bara där är det möjligt att i lägga sig i en omloppsbana kring kometen och utföra sina 11 experiment. Höjdpunkten sker den 11 november då Rosettas landare Philae långsamt svävar ner mot kometen och förankrar sig med harpuner. Dessa behövs eftersom den svaga tyngdkraften på Tjurjumov-Gerasimenko innebär att landarens vikt på 100 kilo bara motsvarar vad ett pappersark väger på jorden. Philae gräver sedan ett 20 centimeter djupt hål och börjar sända data till jorden via Rosetta.67P/Tjurjumov-Gerasimenko är en oförändrad skärva från solsystemets födelse för över 4,6 miljarder år sedan, som bör innehålla det interstellära material av vilket solen, kometer, asteroider och planeterna med sina månar en gång bildades. Experimenten väntas också bidra till lösningen av gåtan om livets uppkomst på jorden. Kometer kan nämligen innehålla de komplexa kolföreningar som tillhör livets byggstenar och som kan ha förts till jorden genom kometnedslag.

Rosetta och Philae följer sedan Tjurjumov-Gerasimenko mot solen i ytterligare två år, och slits slutligen sönder bit för bit eller förstörs av den väldiga hettan. Rosettas färd genom solsystemet kommer att uppgå till 7,1 miljarder kilometer.

Först sent idag på eftermiddagen har Rosetta hunnit värma upp sina navigationsinstrument från 30 minusgrader, och fällt ut sin huvudantenn som riktas mot jorden. Man har egentligen inte en aning om var Rosetta befinner sig, och kan inte ens spåra Rosetta med teleskop eftersom den är för liten och för avlägsen. Det enda man har är sina beräkningar.

– Vi är övertygade om att allt fungerar som beräknat. I värsta fall har rymdsonden skadats av dammkorn eller partiklar som inte är större än några millimeter. Och då vaknar den kanske aldrig upp. Men sannolikheten för ett misslyckande är extremt låg, bara en hundramiljonsdel, berättar Gerhard Schwehm vid kontrollcentret ESOC i Darmstadt.

Tusentals vetenskapsmän runt om i Europa och i USA har engagerat sig i projektet. Institutet för Rymdfysik i Kiruna och Institutet för rymdfysik i Uppsala ingår i en forskargrupp som bland annat utforskar kärnans inre struktur och studerar kometens interaktion med solvinden. Astronomiska observatoriet vid Uppsala Universitet har bidragit med filter till kameran OSIRIS som förväntas leverera både spektakulära bilder och spektroskopiska analyser av kometens kärna. Och svenska företag som Saab Ericsson Space har byggt centrala delar av sonden. Sammantaget uppgår kostnaden till nästan en miljard euro, eller knappt nio miljarder kronor.


PS. Rosettestenen från år 196 f.Kr. hittades 1799 under Napoleons fälttåg i Egypten i Fort Julien vid staden Rosetta i närheten av Alexandria. På stenen finns samma text skriven med tre skriftsystem och två språk: egyptiska, dels som hieroglyfer, dels som demotisk skrift, och antik grekiska skrivet med grekiska bokstäver. Tack vare Rosettestenen kunde den franske egyptologen Jean-François Champollion år 1822 dechiffrera hieroglyferna. Två andra och mer intakta inskriptioner har hittats, varav en i templet på ön Philae i Nilen.

* * *


Klockan 11 svensk tid måndagen 20 januari 2014 väcktes Rosetta. Enligt Europeiska rymdstyrelsen ESA kunde en signal från Rosetta väntas kring 18.45, men då hände inget. Men till slut bröt ett stort jubel ut i europeiska rymdkontrollen ESOC:s anläggning beläget i tyska Darmstadt. Signalen från Rosetta hade kommit. Rosetta har vaknat!
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Rosetta, Philae och Tjurjumov-Gerasimenko

Public Service 2846 20/01 07:23

  Tvillingkometen 67P/Churyumov-Gerasimenko

Public Service 747 18/07 15:50

  Rosetta framme

Public Service 862 06/08 11:45

  Philae landar på kometen

Public Service 574 12/11 12:35

  Philae har mjuklandat på kometen

Public Service 616 12/11 18:51

  Re: Philae har mjuklandat på kometen

Anonym användare 601 12/11 19:49

  Europa

Public Service 634 12/11 20:48

  Philae står i skugga på två ben

Public Service 606 13/11 18:16

  Philaes batteri snart urladdat

Public Service 676 14/11 16:42

  Philaes lyckades sända tillbaka data

Public Service 588 15/11 21:43

  Philae selfie

Public Service 640 16/11 16:20

  Philae har vaknat upp

Public Service 931 14/06 21:45Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 27
Web Analytics