Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Snömannens gåta löst?

19/10 15:23
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Yeti, även kallad Snömannen och Bigfoot, är en mytisk apliknande varelse som man påstår sig ha sett i Nepal eller Tibet, högt uppe i Himalaya. Sökandet efter Yeti kan spåras tillbaka till antiken och Alexander den store som krävde att folket i Indusdalen skulle visa honom ett exemplar så att han fick se det med egna ögon. Men man var oförmögna att göra honom till viljes – då som nu. Expeditioner som gett sig upp i bergen för att försöka bevisa varelsens existens har gått bet. Förutom ögonvittnesskildringar har man bara kunnat presentera fotspår, hår, bettmärken och exkrementer som bevis för varelsens existens.


Fotografiet av Yetis fotavtryck, taget 1951 av den brittiske klättraren Eric Shipton vid foten av Everest, utlöste global mani.

En förklaring till spåren är att de skulle kunna härröra från björnar med en speciell gångart. Den förklaringen ligger i linje med vad Bryan Sykes, professor i genetik på Oxfords universitet, har kommit fram till efter att ha analyserat hårstrån från två okända djur, det ena från västra Himalaya i trakten av Ladakh, och den andra från Bhutan, 1,300 kilometer österut. När Bryan Sykes jämförde DNA-spåren via databasen GenBank fick han en träff som stämde till 100 procent – det rörde sig om ett käkben från en urtida isbjörn på Svalbard, Norge. Käkbenet är äldre än 40,000 år, förmodligen runt 120,000 år – en tid då isbjörn och den närbesläktade brunbjörnen skildes åt som två olika arter. Sykes anser att den mest sannolika förklaringen är att djuret är en hybrid – dvs. en korsning mellan isbjörn och brunbjörn. Arterna är nära släkt och är kända för att korsa sig där deras habitat överlappar varandra.

– Det skulle kunna betyda att det finns en underart till brunbjörnar i Himalayabergen – släktingar till den björn som dagens isbjörnar härstammar från, säger Bryan Sykes.

Den legendariske bergsbestigaren Reinhold Messner, som var den första människan att bestiga Everest utan syrgas, har studerat Yetis efter att han hade ett skräckinjagande möte med en mystisk varelse i Tibet 1986. Hans egen forskning backar upp Sykes teori. Han har publicerat en bild från ett 300-årigt tibetanskt manuskript av en "Chemo" - ett annat lokalt namn för Yeti, och i texten bredvid bilden kunde man läsa: "Yeti är en björn som lever i ogästvänliga bergsområden."

[www.independent.co.uk]

Annars finns svaret på gåtan om Yeti i Wikipedia. Yeti är helt enkelt den Himalayanska brunbjörnen (Ursus arctos isabellinus): "also known as the Himalayan Red Bear, Isabelline Bear or Dzu-Teh, is a subspecies of the Brown Bear. The bear (as the Dzu-Teh) is thought to be the source of the legend of the Yeti.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Snömannens gåta löst?

Public Service 2227 19/10 15:23

  Snömannen ingen snöman

Public Service 1256 02/07 04:52Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics