Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Spädbarnsminne

12/10 15:57
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Debatten om vården av Thomas Quick har satt strålkastaren på huruvida det finns terapiformer inom psykvården som är direkt skadliga för patienten. Bland annat har terapin på den rättspsykiatriska kliniken i Säter, som avsåg att uppväcka förträngda minnen, ifrågasatts.

Nyligen avgjordes ett fall där en kvinna berättade om övergrepp i spädbarnsåldern. Hon har ända sedan tonåren lidit av svåra psykiska problem och gått hundratals timmar i terapi. Då har hon börjat minnas att hon utsatts för grova sexuella övergrepp av sin far. "Ett av de första minnena är från spädbarnsåldern. Hon minns att hon [var] i ett vitt rum, kanske [på] ett skötbord", heter det i domen. Hon berättar att fadern och två pojkar i sjuårsåldern skulle ha stoppat in saker, troligen legobitar, i hennes underliv. Södertälje tingsrätt trodde inte på de bortträngda minnena utan friade pappan, som beviljades skadestånd för det lidande han utsatts för. Åklagaren överklagade inte domen. Flera av de terapeuter som flickan gått hos är fortfarande verksamma. En av dem deltog tidigare i vården av Thomas Quick på Säter.

– Det är lika viktigt att värdera risker med en terapiform som nyttan med den. När det inte finns tillräckligt med vetenskapligt underlag så måste de som genomför behandlingarna vara vaksamma på oönskade effekter. Det är i grunden en fråga om patientsäkerhet, säger Ulf Jonsson på Socialstyrelsen.

– En psykolog har skyldighet att arbeta efter evidens och erfarenhet. Ibland kan man pröva nya metoder, men då måste man vara mycket medveten om det och göra en riskanalys. Jag ser att psykologen numera kommer ut ur sitt skyddade rum och börjar diskutera evidens och vetenskaplighet, säger Sveriges Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg.


Å ena sidan vet vi att själen inte har någonting med evidens eller vetenskaplighet att göra. Å andra sidan undrar jag om tron på spädbarnsminnen har något med tron på själavandring att göra. Eller nära-döden-upplevelser. Kan folk tro på en odödlig själ som minns tidigare liv, då kan de väl tro att en människa har minnen från spädbarnsåldern?

[www.dn.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Thomas Quick snart fri?

Public Service 1562 31/07 09:32

  Den enfaldige åklagaren Christer van der Kwast

Public Service 756 31/07 13:02

  De ansvariga

Public Service 705 31/07 13:17

  I huvudet på en seriemördare

Public Service 914 17/11 09:16

  I huvet på professorn Sven Å Christianson

Public Service 886 22/11 08:35

  Thomas Quick i TV-debatt

Public Service 885 26/11 10:31

  Lambertz byter jobb

Public Service 836 01/12 09:58

  Quicks felaktiga domar "riktiga"

Public Service 851 13/12 17:47

  Spädbarnsminne

Public Service 851 12/10 15:57Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 21
Web Analytics