Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Sila mygg men svälja kameler (Matt 23:24)

26/05 18:22
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Duje Tadin vid University of Rochester i USA är neurolog och forskar om synen, och råkade upptäcka ett samband mellan IQ och rörelseuppfattning nästan av misstag. Hans forskarlag studerade människor med schizofreni, och eftersom det är viktigt i medicinsk forskning att patienterna och kontrollgruppen av friska personer överensstämmer på så många sätt som möjligt testade de även alla deltagarnas IQ. Duje Tadin märkte då att det verkade finnas en koppling, och undersökte saken närmare.

– Jag blev förvånad över hur starkt sambandet var. Och misstänksam. Det var en liten studie, med bara 12 personer, och sambandet var alldeles för starkt. Då måste man alltid misstänka att det är något lurt, eller att det bara är en tillfällighet.

Forskarna gjorde en större studie med 53 nya deltagare där alla fick göra det två timmar långa WAIS-IV-testet, som är ett standardverktyg för att mäta IQ i USA. Men det gick likadant även med det nya upplägget. På alla områden presterade personerna med hög IQ bättre än andra, utom just när det gällde att se de stora rörelserna.

Resultaten publiceras i veckans nummer av tidskriften Current Biology. Enligt Duje Tadin visar de att bortsållningen av oviktig information är något som sker helt automatiskt, och att hjärnan verkar fungera olika hos människor med hög och låg IQ. Nu vill han och hans kolleger ta reda på varför sambandet mellan IQ och förmågan att sålla bort oviktiga synintryck är så stark, och gör nya försök med hjärnkameror för att se hur kopplingarna mellan olika delar av hjärnan ser ut.

En vanlig definition av intelligens är förmågan att snabbt ta in och tolka information. Duje Tadin menar att hans resultat visar att definitionen måste göras om. Enligt honom är intelligens i stället hur effektivt hjärnan kan hitta den viktiga informationen och fokusera på den, och strunta i det som är oviktigt.

– Att sålla bort oväsentligheter är en mycket viktig del av intelligensen. I den värld vi lever är det för mycket information omkring oss hela tiden, och det blir ju bara värre och värre. Men kan du fokusera på det som är mest relevant kommer du att klara dig bra, säger han.

Nytt under solen? Näe, redan för 2000 år sedan hånade man dem som "silade mygg men svalde kameler". (Matt 23:24)

[www.dn.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Sila mygg men svälja kameler (Matt 23:24)

Public Service 1484 26/05 18:22

  Re: Sila mygg men svälja kameler (Matt 23:24)

Anonym användare 564 14/10 10:55

  Tor Nørretranders

Public Service 747 14/10 11:15Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 22
Web Analytics