Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Vårtrött? Deppig?

15/05 00:00
1 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Vårtrött? Då kanske din biologiska klocka saktar eller fortar sig?

I nästan alla våra celler i kroppen finns en inre klocka som styrs av de naturliga variationerna mellan natt och dag. Med hjälp av hjärnan regleras sådant som vakenhet, aptit och sömn efter ljuset och mörkrets cykler. Så har det varit sedan urminnes tider och hos de flesta människor fungerar rytmen som den ska. Men det funkar inte för deprimerade.

Genom att studera vävnad från donerade hjärnor har forskare vid University of Michigan lyckats bevisa att störningarna verkligen förekommer . Forskarna kunde identifiera hundratals nya så kallade ”klockgener” som är känsliga för dygnsrytmen, och jämförde tusentals klockgener i hjärnor från personer med och utan depression. Bara genom att titta på var i sin aktivitetscykel generna befann sig kunde forskarna avgöra vilken timme på dygnet personen avlidit (något de menar skulle kunna användas exempelvis vid brottsutredningar). Däremot hos deprimerade personer fungerade det inte alls. Där kunde mönstret för dag i själva verket se ut som natt.

– Det är som att de levde i en annan tidzon är den de dog i, säger en av forskarna.

De amerikanska forskarna skriver att de hoppas att fynden på sikt ska kunna leda till att man kan hitta nya sätt att förutspå depression och ta fram bättre behandlingsmetoder – kanske även mediciner. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Pnas.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Vårtrött? Deppig?

Public Service 1341 15/05 00:00Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 20
Web Analytics