Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Självkänsla

09/01 06:22
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:En människas uppfattnig om sig själv kallas självuppfattning eller självkänsla. Har man dålig självkänsla då känner man sig själv dåligt - vilket innebär att såväl en över- som underskattning av sig själv är tecken på dålig självkänsla. En god självkänsla innebär att man känner alla sin sidor - både goda och dåliga. Självförtroende är något helt annat.

En människa med god självkänsla vet alltså vad hon går för. Men det gör få människor. Särskilt de som lever sitt liv i en stilla lunk, och aldrig får uppleva sig själva vare sig i kris eller eufori, och följaktiligen inte vet hur de reagerat i sådana ytterlighetssituationer. De känner bara sig själva till viss del, nämligen hur de fungerar i normaltillståndet, i lagomlandet, i Åke-Tråk-världen. De vet inget annat, men de gillar sig själva och sina liv, och känner förmodligen inget behov av att ändra det - tvärtom - kanske förändringar skrämmer dem?

Hur skulle sådana människors självkänsla ändras om de plötsligt blev upp över öronen förälskade och därtill älskad tillbaka av sin älskling, eller vann högsta vinsten, eller uppskattades för en dold talang (vilket till exempel Paul Pott fick uppleva). Hade deras självkänsla förändrats? Självklart! De hade fått ny kunskap om sig själva, och kanske häpnat över att de inte hade känt igen sig.

Jag tror att vår självkänsla är som ett halvfärdigt självporträtt. Eller en nakenstudie. Just nu pendlar jag själv mellan en blå och röd period.


Pablo Picasso, Blue Nude (1902)

Blue Nude skapades då Picasso befann sig i sin blå period, i vilken han uttrycker sin melankoli i en enda färg - i detta fall en naken blå kvinna som omfamnar sitt ena knä.


Pablo Picasso, Le Reve, Drömmen (1932)

Le Reve sägs vara ett porträtt av hans 22-åriga älskarinna Marie-Thérèse Walter. Dess innehåll har ansetts vara ererotiskt, och vissa kritiker påstår till och med att Picasso egentligen målat en erigerad penis, förmodligen hans egen.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Självkänsla

Public Service 1782 09/01 06:22Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 29
Web Analytics