Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Hur gör man med bråkiga barn?

19/01 14:18
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Bo Hejlskov Elvén är legitimerad psykolog och specialist på problembeteenden inom skola, äldrevård och psykiatri. Han och Tina Wiman har skrivit boken ”Barn som bråkar, att hantera känslostarka barn i vardagen” (Natur och kultur).

– Det vanligaste felet föräldrar gör är att skälla på barnen. Forskning visar att utskällningar motverkar sitt syfte. Det gäller istället att utgå ifrån barnets förmåga – inte att visa vem det är som bestämmer. En del vuxna tycker att de måste göra en kraftig markering ibland. Men just för att det rör sig om barn måste du anpassa åtgärden än mer och inse att det inte hjälper att skrika. Barn tänker inte lika självständigt som vuxna. De har dessutom omogna hjärnor. Förr tog vi tag i barnet. Men för vissa barn kan det faktiskt vara värre med en utskällning än med en fysisk intervention, säger Hejlskov Elvén.

– Vårt andra kardinalfel är tron att en jobbig insats i stunden får effekt i framtiden. Vi kanske tjatar på ungarna att de måste äta. Det beror på att vi tror att det blir bättre nästa gång. Men det blir bara ännu jobbigare. Matbordet är bland de sämsta ställena att ställa till med en scen vid. I stället ska man försöka få alla att känna att det är lustfyllt att sitta där. Annars förvandlas det till en plats för olust, där vuxna lätt överför mycket av sin egen ångest kring barnets ätande. Jag utlöste och förstärkte nyligen själv en konflikt vid bordet. Mitt ettåriga barnbarn sjöng högt när vi var på restaurang. Hon var glad och uttryckte sin glädje. När jag sa åt henne att sluta då slängde hon glaset i golvet. En ettåring kan inte hålla tillbaka den typen av beteende i den situationen. Jag borde i stället ha försökt avleda uppmärksamheten. Om det hade varit ett litet äldre barn kanske någon hade försökt tvinga honom eller henne att städa upp själv. Men då handlar det mest om att demonstrera sin makt. Det har ingen effekt, att tvinga barnet att städa kommer inte att öka tilliten eller göra att beteendet upphör. Barn lär sig nämligen inte genom att misslyckas, utan genom att lyckas. Man städar och snackar inte så mycket. Sedan försöker man ändra förhållandena så att situationen inte inträffar igen. Jag vill understryka att det inte rör sig om ”curling”, eller ”tassande”. Tassande handlar om att man i alla situationer försöker undvika att barnet ska bli ledset. Det gör att vi blir osäkra, oförutsägbara och otydliga. Det viktigaste är att man försöker anpassa styrningen efter vad barnet har en chans att klara av, vilket är motsatsen till tassande, säger Bo Hejlskov Elvén.

– Det tredje stora felet som många gör är att upprepa något som inte fungerar. När vi börjar skälla och ser att det inte får effekt då ska vi inte skrika ännu högre. Då hamnar vi lätt i en ännu värre konflikt. Det hör ihop med att vi vill att vi ska vinna och att barnet ska förlora. Det är konstigt eftersom vi egentligen vill fostra självständiga barn. I stället ska man försöka jobba med och inte emot barnet. Om du säger till barnet att borsta tänderna och lägga sig och det vägrar och säger att det ska spela klart en bana i dataspelet. Då fortsätter du kanske bara att tjata tills du till slut måste dra ut sladden till datorn. Barnet säger fula ord och konflikten stegras. Du kan i stället säga ”okej, spela klart banan”. Sedan sätter du dig bredvid ungen tills banan är färdigspelad. Då undviker du att barnet börjar spela ett nytt spel vilket lätt inträffar eftersom barn är omogna. På så sätt går man alltså tillsammans mot målet. Det fjärde kardinalfelet som vi gör oss skyldiga till är att inte skilja den egna känslan från barnets. Barnet blir argt och vi blir arga tillbaka, i stället för att backa för att inte låta sig ”smittas” av barnets känslor. Det handlar om att se vad som är min och vad som är din reaktion, att kunna känna med någon – utan att fångas av samma känsla. Det gäller att hitta en utväg som hjälper barnet. Du måste gå med innan du kan hjälpa tillbaka. Det handlar om att vara pragmatisk i  stället för att hela tiden göra motstånd, säger Bo Hejlskov Elvén.206 kr

[www.dn.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Hur gör man med bråkiga barn?

Public Service 1440 19/01 14:18Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 16
Web Analytics