Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

”Stå fast” - Ännu en självhjälpsbok

01/10 12:23
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Svend Brinkmann, professor i allmän psykologi och kvalitativa metoder vid Aalborg universitet i Danmark, är aktuell med sin populärvetenskapliga bok ”Stå fast” (Norstedts) – en ironisk självhjälpsbok och en uppgörelse med coachgenren. Brinkmann menar att en ”armé” av coacher, terapeuter och livsstilsguider profiterar på människors vilsenhet, präglat av ständig omställning och förändring i dagens samhälle. De får oss ofta att må ännu sämre. Allt är inte individrelaterat utan orsaken till problemen och känslan av meningslöshet finns ofta i samhället. Istället för att försöka ”finna dig själv”, bör man gå ut och möta världen, tycker Brinkmann.
Nej-hatten

– I dag blir människor utbrända, deprimerade och upplever en tomhet i sina liv. Självhjälpsindustrins lösning är att leta efter problemens orsak i sitt inre. Men jag tycker att det är viktigare att lyssna och se sina medmänniskor. Vi blir till i relationen till andra – inte genom att bara fokusera på oss själva och våra ofta egoistiska behov. Jag tror att människor far illa av att möta coacher och läsa självhjälpsböcker. Vi är alla en del av världen och kanske är det fel på den i stället? Många kulturella och sociala problem beror inte på individen utan hur arbetsplatsen eller hela samhället organiseras. Det är inte alltid viktigt att ”finna sig själv”, utan att acceptera den man är just nu och att ge sig ut och möta världen.

Svend Brinkmann har inspirerats av de antika stoikernas ”negativ visualisering”, dvs. vad som skulle hända om vi förlorar allt vi redan har, vilket skiljer sig från positiv visualisering, där man istället tänker på allt man vill uppnå.

– Stoikerna rekommenderar att ibland hålla tillbaka sina känslor. Och medan döden i dag undviks som om den vore ett tabu, vill stoikerna att man tänker på sin dödlighet varje dag för att utveckla tacksamhet för det liv man har. Den stoiska livsfilosofin, som fäster vikt vid självbehärskning, pliktkänsla, integritet, värdighet, sinnesro och en vilja att förlika sig med sig själv, skulle kunna införlivas i människors vardagsliv genom negativ visualisering, att föreställa sig att man förlorar det man har. Samt projektiv visualisering, en träning i att se saker och ting ur dess rätta perspektiv genom att sätta parentes runt sig själv. Coacherna är en del av ett nytt prästerskap som med närmast religiös besatthet predikar om utveckling och förverkligande av självet. Coachen är en motpol till det stoiska lovprisandet av den sinnesro vi kan få genom att stå stilla och stadigt – och se oss omkring.

Svend Brinkmanns gör-det-själv-råd:
– Avskeda din coach.
– Sluta känna efter i dig själv.
– Fokusera på det negativa i ditt liv.
– Ta på dig nej-hatten.
– Håll tillbaka dina känslor.
– Dröj vid det förflutna.
– Läs en roman – inte en självhjälpsbok.

Men kan man fokusera på det negativa i sitt liv, utan att ha känt efter i sig själv?

[www.dn.se]

1 okt. 2015
Rubrik Medlem Läst av Postat

  ”Stå fast” - Ännu en självhjälpsbok

Public Service 1546 01/10 12:23

  Re: ”Stå fast” - Ännu en självhjälpsbok

Anonym användare 543 01/10 21:29

  Re: ”Stå fast” - Ännu en självhjälpsbok

Anonym användare 405 24/04 17:13

  Mindfulness och Acceptans

Public Service 561 24/04 19:03Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics