Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Börsen kraftigt ned igen

26/08 11:40
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Under tisdagen återhämtade sig Stockholmsbörsen med hela 3,7 procent. Men under onsdagen var det dags för kraftiga fall igen. Cirka 40 minuter efter öppningen hade OMXS30 backat med illröda 1,9 procent. Tjugo minuter efter börsens öppning hade en rad storbolag backat rejält. Klädjätten H&M backade med 3,4 procent, AstraZeneca föll 2,9 procent och ABB och Autoliv backade 2,6 procent vardera.

På oljemarknaden fortsatte reastämningen att råda. Nordsjöoljan (brent) kostar 43 dollar per fat, medan den amerikanska WTI-oljan handlas till 39 dollar. I båda fall rör det sig om en nedgång på 1 procent. Annars var det inte oljesektorn som föll hårdast i öppningen. Istället låg konsumenttjänster, konsumentvaror och läkemedel i botten med nedgångar på 2-3 procent i den inledande handeln.

Orsaken är bland annat att Wall Street vände nedåt i slutet av handelsdagen under tisdagen och att Dow Jones stängde på -1,3 procent. Under onsdagsmorgonen har det även varit tvära kast i Kina. Shanghaibörsen stängde återigen på minus på onsdagen, efter de kraftiga rasen de två föregående handelsdagarna. Men den här gången blev nedgången beskedligare, kompositindex föll med 1,3 procent. Det såg länge ut som att börsen skulle vända uppåt — bara någon timme före stängning hade den stigit med nästan tre procent. På de övriga ledande Asienbörserna steg kurserna mestadels. I Tokyo steg både Nikkei 225-index och det bredare Topix-index med 3,2 procent. Taiwan börsens Weighted Index gick upp med 0,5 procent i Seoulbörsens Kospi-index steg med 2,5 procent. I Hongkong hade Hang Seng-index vid 9-tiden svensk tid backat med 0,5 procent.

Den kinesiska chefsstrategen på Bank of America, David Cui, sade vid ett samtal med investerare att det inte är köpläge i kinesiska fastlandsaktier förrän regeringen får panik. Paniken tror han kommer att synas genom ett stort paket med kvantitativa lättnader eller via stimulanser. Det kommer att föranleda uppgångar som Cui ser som kortvariga om inte stora delar av skulder skrivs av och stora reformer genomförs på det finansiella systemet. Vidare såg han att nedgångar om ytterligare 40 procent för Shanghaibörsen kan ligga i korten, givet att staten inte köper en stor del av de aktier som finns till salu.

Brrrr!
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Panik på börsen

Public Service 1317 24/08 15:45

  Eufori på börsen

Public Service 492 25/08 10:39

  Börsen kraftigt ned igen

Public Service 447 26/08 11:40

  Asienbörserna återhämtar sig

Public Service 684 27/08 13:10Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 31
Web Analytics