Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Panik på börsen

24/08 15:45
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den senaste veckans oro kring den kinesiska konjunkturen har ökat från kuling till full orkan och fått investerare att sälja av risktillgångar i snabb takt. Fastlandsbörsen i Kina har rasat nära 20 procent på några dagar.

Efter fyra raka minusdagar startar även USA-börserna måndagen rejält nedåt. Klockan 14.50 noterades Dow Jones ned 3,9 procent, S&P 500 backade 3,6 procent och teknikdominerade Nasdaq Composite föll hela 4,9 procent. Det breda indexet S&P500 är ned 7,5 procent från den tidigare toppen i maj och går nu mot den sämsta augustimånaden på 14 år.

IT-jätten Apple backade 5,5 procent i förhandeln och 20 procent på en månad, och befinner sig i en långsiktigt negativ trend. Oron över konjunkturen pressar Apple eftersom så stor del av försäljningen sker i Kina. Portal- och söktjänsten Yahoo handlades ned 7 procent i förhandeln. Yahoo äger en andel i kinesiska e-handeljätten Alibaba som stängde drygt 11 procent lägre i Hongkong på förmiddagen. Andra kända bolag på minus i förhandeln var Tesla minus 8 procent, Twitter minus 7 procent och Facebook tappade 6 procent.

Det fortsatta raset för oljepriset slår hårt mot aktier inom energi och shipping, och den oljestinna Oslobörsen rasar med 6 procent i måndagens börsturbulens. Köpenhamnsbörsens C20-index faller 5,5 procent.

– I dag verkar alla vilja sälja. Det råder panik och det som sker är inte rationellt. Jag tror inte på en uppstuds i dag. Amerikanerna kommer addera säljtryck till vad vi sett på Europabörserna under dagen vilket kommer ta oss lägre, sade Michael Woischneck, förvaltare på Lampe Asset Management i Düsseldorf, till Bloomberg News.

* * *


Hur mycket av paniken beror på fundamenta och hur mycket på psykologi? Spelar det någon roll? Allt i en deterministisk värld styrs ju av naturlagarna, även psykologin.Sedan beror förstås panikens omfattning på hur man presenterar informationen. Om den 5-procentiga nedgången rycks ur sitt sammanhang (en 25 procentig uppgång i år), så kan den förstås se dramatisk ut. Egentligen är det ju bara en rättvis justering av värdet på en manodepressiv börs.


Börsutvecklingen under 1 år


Börsutvecklingen idag
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Panik på börsen

Public Service 1381 24/08 15:45

  Eufori på börsen

Public Service 508 25/08 10:39

  Börsen kraftigt ned igen

Public Service 464 26/08 11:40

  Asienbörserna återhämtar sig

Public Service 704 27/08 13:10Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 10
Web Analytics