Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Psyken i Malmö går på knäna

04/07 13:31
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Sedan januari 2013 har 41 patienter tagit sina liv på psykiatriska kliniken i Malmö. 2013 - 17 självmord, 2014 - 13 självmord och 2015 - 11 självmord (första halvåret). Alltså 41 självmord på 30 månader, betydligt mer än ett i månaden. Läkare och personal ska bedöma och avgöra ifall en patient befinner sig i riskzonen. Psykiatriska kliniken ska vara en trygg plats för de som är suicidala och där ska det i princip vara omöjligt att ta sitt liv. Men ändå tar flera patienter i månaden sina liv. Det sker inne på avdelningarna, vid permission eller i samband med utskrivning.

En skötare som arbetat på psyken i Malmö i 10 år, menar att personalen går på knäna: de är för få, och får sällan vikarier när ordinarie personal sjukskriver sig. När de väl får vikarier så saknas kompetens. Sjukhuset har tagit fram riktlinjer om hur man ska arbeta för att förhindra självmorden. Men enligt personalen kan man inte längre följa dem.

– Personalen orkar inte och det har aldrig varit så här mycket sjukskrivningar. Det är stress, huvudvärk och sömnproblem. Jag kan ibland jobba som ensam ordinarie på hela avdelningen med bara vikarier som inte har en susning om hur man hanterar en akut situation. Vi försöker verkligen lägga manken till och bemöta patienterna på ett mänskligt sätt, men nu är situationen ohållbar, säger skötaren.

En annan anställd säger att situationen har förvärrats på senare tid och att de allvarliga bristerna finns inom ledningen.

– Det som framkommit om självmordsfrekvensen är bara en liten del av allt som gått fel, eftersom det beror på en extremt illa skött organisation. Patienterna sitter uppe om nätterna med sina bärbara datorer. De går in på självmordssidor där de får tips, sen sprids informationen vidare till patienter på andra avdelningar, berättar en av de anställda. Här finns också material överallt som de kan använda. De behöver inte vara särskilt påhittiga för att lyckas. Man borde stänga hela psykiatri­huset, säger en av de anställda.

– En tredjedel av självmorden beror på brister i verksamheten, Vi har brist på specialistläkare vilket leder till sviktande kontinuitet. Efter semesterperioden kommer vi att genomföra en verksamhetsrevision med hjälp av externa revisorer på de tre allmänpsykiatriska avdelningarna, förklarar Sven-Erik Andersson, verksamhetschef för psykiatrin i Malmö.

Annars ökar antalet självmord i hela Sverige. Socialstyrelsens statistik för 2014 visar att antalet självmord ökat från 1,378 år 2011 till 1,600 självmord 2013. Mest ökade de bland unga mellan 15 och 24 år. Stackars personal, stackars patienter, stackars anhöriga. Slutligen: att stänga psykiatri­huset kan väl knappast hjälpa någon - vilken märklig rekommendation.[www.sydsvenskan.se]
[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Psyken i Malmö går på knäna

Public Service 1637 04/07 13:31Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 11
Web Analytics