Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Var som ett träd - mindfulnessövning

Anonym användare
04/03 11:57
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Quote
Robert Louis Stevenson
Bedöm inte dagen efter den skörd du bärgat
utan efter de frön du sått.

Tänk på ett stort, högt träd. Dess långa rötter sträcker sig djupt ner i jorden, dess kraftiga stam strävar uppåt och grenarna sträcker sig mot himlen. Använd den här bilden som inspiration samtidigt som du följer nedanstående steg.

Steg 1. Rötterna
Oavsett om du står upp eller sitter ner, placera fötterna stadigt mot golvet. Känn av underlaget och pressa varsamt fötterna nedåt. Lägg märke till trycket från golvet mot fotsulorna och den lätta spänningen i benen. Sträck på ryggen och slappna av i axlarna. Känn hur gravitationen "flödar" ger genom ryggraden, ner i benen och fötterna och vidare ner i marken under dig. Det är som att du slår rot i jorden och planterar dig själv stadigt i den.

Steg 2. Stammen
Vänd sakta uppmärksamheten uppåt, från rötterna mot stammen. Släpp inte helt uppmärksamheten på fötterna mot underlaget, men koncentrera dig i huvudsak på bålen. Sätt dig upprätt i stolen eller sträck på dig om du står upp, och observera hur det känns att byta ställning. Andas djupt och långsamt och lägg märke till hur bröstkorgen vidgas och sjunker. Notera hur axlarna häver sig lätt och känn rytmen och rörelsen i buken. Töm lungorna helt och låt dem sedan fyllas med ny luft av sig själva. Vidga nu uppmärksamheten och lägg märke till hela bålen samtidigt - lungorna, bröstkorgen, axlarna och buken. Fortsätt på det viset i minst tio andetag. Om du har mer tid på dig, låt det gå femton eller tjugo.

Steg 3. Grenarna
Liksom ett träds grenar sträcker sig upp mot himlen, ska du nu vända dig mot omgivningen. Aktivera dina fem sinnen och rikta dem åt alla håll. Lägg nyfiket märke till vad du ser, hör, rör vid, känner lukten och smaken av. Håll kvar en del av uppmärksamheten på rötterna och stammen, och på andningens bakgrundsrytm, men fokusera huvudsakligen på omgivningen. Skaffa dig en uppfattning om var du befinner dig och vad du gör. Lukta och smaka på luften samtidigt som du andas in den. Lägg märke till fem saker som du känner mot huden, till exempel luften mot ansiktet, tröjan mot ryggen eller klockan mot handleden. Lägg märke till fem saker som du ser och observera deras storlek, form, färg, lyster och struktur. Lägg märke till fem saker som du hör: naturens eller civilisationens växlande ljud. Ta därefter helhjärtat itu med den uppgift du har för handen och fokusera helt på den.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Var som ett träd - mindfulnessövning

Anonym användare 1559 04/03 11:57Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics