Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Rorschach

21/12 20:52
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:

I ett Rorschachtest får man se tio abstrakta bläckplumpar och sedan säga vad man tycker att de föreställer. Det är uppkallat efter den schweiziske psykiatrikern Herman Rorschach, född 1885. Pappan var teckningslärare och eftersom även Herman älskade att teckna fick han smeknamnet Klecks dvs. ”bläckplumpen”. 1921 publicerades Rorschach boken Psychodiagnostik med tio standardiserade bläcktavlor. Rorschachtestet fick ett uppsving 1970-80 men betydelsen minskade under 1990-talet, troligen för att det var alltför krävande att administrera, koda, tolka och att lära sig. Snabbare och enklare tester tog över.

Rorschachtestet har fått symbolisera flumpsykologi, trots att Rorschach är ett av de mest vetenskapligt utvärderade personlighetstesten. Det är alltid samma tio tavlor som visas i en given ordningsföljd. Psykologen som leder testet är instruerad om till exempel om exakt vilka ord som ska användas och hur man ska sitta under testet. Rättningen av testet göres på ett strukturerat sätt, där alltifrån svarens innehåll, struktur och känslor kategoriseras och bedöms enligt ett gediget system. På 2000-talet uppdaterades kodningen och tolkningen än en gång, i ett försök att rensa bort ovidkommande element i tolkningen. Testet anses vara säkrare i dag.

Rorschach är ett så kallat performancebaserat test - en övning i att lösa ett problem Hur vi tolkar en uppgift och hur vi reagerar inför oväntade stimuli säger mycket om vilka vi är som individer. Vi är vad vi gör, men vi är också vad vi ser. Det gäller såväl chefer som psykiatripatienter. Själva poängen med Rorschach är att det tvingar testdeltagaren att använda sina förmågor och resurser och göra något av dessa i stunden.

Ändå tycker jag att det borde finnas övningar som ligger närmare verkligheten än att uttolka Rorschachs nonsensbilder. Vem skulle känna sig trygg efter att en företagsledare har rekryterats för att han klarat ett sådant test med bravur? Med bilder som använts i hundra år... Snacka om att en kandidat kan förbereda sig.[www.dn.se]

21 dec. 2014
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Rorschach

Public Service 1842 21/12 20:52Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 24
Web Analytics