Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Psykologerna räcker inte till

26/05 18:31
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Var ­tionde tonåring i Stockholm går på Barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Var tredje som söker till primärvården har någon form av psykisk ohälsa, ångest och nedstämdhet. Men på vårdcentralen kan bara var ­tionde få gå högst upp till fem gånger hos en psykolog eller kurator, på grund av ersättningsmodellen för psyko­sociala insatser. Den psykiatriska vårdens långa väntetider i Stockholm och hela Sverige har ansetts bero på kompetensproblem och att det saknas psykologer. Men ett minst lika stort problem är att det saknas pengar. Redan till hösten lovar ­Alliansen att satsa på fler psykologer i primärvården vilket både miljöpartiet och social­demokraterna ställt sig bakom.

– I dag har vi en ersättningsmodell som gör att man inte kan hålla på med sådant i primärvården. Därför har vi lagt förslag att förändra vårdvalet. Helst ha ett eget för psykologer men i väntan på det betydligt fler psykologer i primärvården, och betydligt mer differentierad ersättning. Hur mycket pengar det handlar om avgörs i budgeten i höst. Men vi behöver betydligt fler psykologer i primärvården. Vi skulle också behöva olika typer av ersättningar för olika typer av behandlingar, och ge lite längre terapitider än idag, kanske uppemot 20 gånger, säger Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd.

I stort sett alla politiska partier är överens om att det behövs fler psykologer i primärvården, och att det ska finnas psykiatri för barn på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Så brukar det heta före ett val, men hur blir det i oktober?

[www.dn.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Psykologerna räcker inte till

Public Service 1749 26/05 18:31Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics