Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Nya rön om autism

04/05 06:25
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Alltsedan början av 1970-talet har man trott att autism till 80-90 procent orsakas av ärftliga faktorer - men trots en klappjakt lyckades man aldrig finna autismgenen. Men i den medicinska tidskriften Jama publicerar nu forskare från Karolinska institutet, Kings College, GB, och Mount Sinai School of Medicine, USA, helt nya oväntade rön om orsaken till autism. Man har hämtat data om två miljoner svenska barn födda mellan 1982 och 2006, av vilka 14,516 barn hade diagnosen autismspektrumstörning. I analysen jämfördes en- och tvåäggstvillingar, syskon, halvsyskon och kusiner.

Totalt får ungefär 1 procent av befolkningen någon form av autism. För ett barn med ett autistiskt syskon är risken att själv få autism tiodubblad, alltså 10 procent. Autism är vanligare bland pojkar än flickor, men det första barnets kön saknade betydelse för risken att ett andra barn skulle drabbas. Om barnet istället har ett halvsyskon med autism och den ena föräldern skaffat ett nytt barn med en ny partner är den statistiska risken istället tre gånger högre än normalt. För barn som har en kusin med autism är risken att drabbas fördubblad.

Antalet barn och ungdomar som får någon typ av autismdiagnos har ökat dramatiskt de senaste decennierna, och man har misstänkt både provrörsbefruktningar och att många skaffar barn vid hög ålder. Den nya studien tyder på att dessa faktorer kan vara bidragande, men att de inte ensamt kan förklara ökningen. Snarare än familjens gemensamma socioekonomiska situation och levnadsvanor som delas med syskon, är orsaken infektioner under fostertiden, komplikationer vid förlossningen eller mammans medicinering under graviditeten.

– Hälften av orsaken till autism ligger i miljöfaktorer. Vi har även sett att de miljöfaktorer som drabbar individen väger tyngre än faktorer man delar med andra. Orsaken till autism är fortfarande ett mysterium, men nu kan vi säga var andra forskare helst ska söka vidare, säger biostatistikern Sven Sandin vid Karolinska institutet.

[www.svd.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Autism

Anonym användare 2212 20/12 10:41

  En person jag känner

Public Service 855 20/12 13:10

  Diagnoser

Anonym användare 813 20/12 20:07

  Nya rön om autism

Public Service 1363 04/05 06:25Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 13
Web Analytics